Philodendron als kamerplant

Waarschijnlijk ken je de Philodendron als kamerplant. Deze planten zijn al generaties lang zeer populair en zie je dan ook vaak terug in woonkamers, slaapkamers en kantoren. Maar wist je dat de Philodendron eigenlijk een tropische plant is? Van nature groeit deze plant in Zuid-Amerika. Het tropische klimaat is daar een stuk anders dan hier. Om hem hier gezond en mooi te laten groeien moet je de verzorging dan ook goed aanpakken. Dat lees je hier.

Aanpassingsvermogen

Omdat jouw Philodendron van oorsprong een tropische plant is moet deze zich flink aanpassen om hier goed te groeien. Van de vele soorten zijn er een aantal goed bestand tegen de omstandigheden hier. Neem bijvoorbeeld de Philodendron Scandens, die kan wel een stootje hebben. Een soort die zich niet zo goed weet aan te passen is de Philodendron Squamiferum. Daar moet je wat extra moeite in de verzorging steken om de plant gezond te houden.

Onderhoud Philodendron

Er zijn een aantal dingen erg belangrijk in het onderhoud van deze planten. Laten we beginnen met de luchtvochtigheid. Misschien ben je wel eens op reis geweest naar een land met een tropisch klimaat. De lucht is daar zeer vochtig, veel meer dan hier. De Philodendron is daar aan gewend. De droge lucht in onze woningen en kantoren veroorzaakt problemen aan de plant zoals bruine randen aan de bladeren. Om dit op te lossen kun je een aantal dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan een luchtbevochtiger die periodiek de luchtvochtigheid lokaal verhoogt. Een andere mogelijkheid is het besproeien van de bladeren met een plantenspuit.

Een tweede punt in de verzorging van de plant is de potgrond. Veel mensen zetten hun Philodendron in normale potgrond. Helaas gaat dit vaak fout. In de natuur groeit deze plant vaak op bomen of zeer losse en luchtige ondergrond. De wortels zijn hier op ingesteld. Door de plant in normale potgrond te plaatsen verdruk je de wortels. Gebruik dus veel liever een potgrond die luchtig is, bijvoorbeeld dezelfde als voor een Orchidee. 

Vond je dit interessant en wil je meer weten over andere kamerplanten? Kijk dan eens op mijnplant.info/kamerplanten