Hoe richt je een huis in voor ouderen?

7 december 2021
TipsCadeaus voor binnen

Een huis inrichten voor ouderen is niet niks. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden zoals dus hun gezondheid en mobiliteit. Hierdoor maakt het het inrichten van een huis dus niet gemakkelijk, maar gelukkig zijn er mensen die dat alsnog willen doen.

Bed en slaapkamer 

Bij het maken van een ouderenhuis is het belangrijk dat je alles erg toegankelijk maakt. Maar het is wel nodig voor de ouderen. Zo kun je dus ook regelen dat ze een seniorenbed hebben. Omdat een seniorenbed aan alles verstelt kan worden, is dit ideaal voor een verouderd lichaam. Zoals de hoogte of alleen de hoogte van de bodem. Ook kun je bijvoorbeeld leuningen om het hele bed heen hebben. Maar je kunt er ook voor kiezen om die er juist allemaal af te laten. Je kunt ze eraf laten, zodat het makkelijker is om in bed te komen. Vooral als het bed op de juiste hoogte is afgesteld. Als het juist een gevaar is dat ze uit bed vallen kun je aan drie kanten een leuning hebben en aan een kant een leuning die open en dicht klapt. De bedden komen ook in verschillende groottes natuurlijk. Zo heb je bijvoorbeeld eenpersoons en tweepersoons bedden. Deze kunnen op dezelfde manier afgesteld worden als eerder genoemd. Verder zijn er nog opstapjes voor ouderen om makkelijk in bed te komen.

Badkamer

Vanzelfsprekend zijn er ook producten om in de badkamer te helpen. Zo is er als eerste natuurlijk een douchestoel. Een douchestoel bestaat ook in verschillende versies. Zo heb je als eerste een douchestoel die geen leuningen heeft. Ook heb je een douchestoel die inklapbaar is voor de kleinere badkamers. Naast de douchestoel zonder leuningen is er ook nog een die verwijderbare leuningen heeft.  Ten slotte is er een model met vaste leuningen en geen inklapfunctie. Deze is het stevigste en kan het meeste gewicht dragen. Verder kun je bijvoorbeeld bij de wc een opstap hulp gebruiken, om makkelijk van de wc af te komen. Het is eigenlijk een soort rekje om de wc heen met leuningen om jezelf omhoog te trekken en te laten zakken.

Hulpmiddelen die handig zijn in de woonkamer

Ook in de woonkamer zijn er middelen die je kunt gebruiken voor mobilisatie. Zo is er bijvoorbeeld een sta op stoel. Deze stoel helpt ouderen met opstaan na een lange tijd gezeten te hebben. Dit is erg handig voor senioren die minder mobiel zijn. Zodat ze zichzelf niet kunnen verwonden aan hun gewrichten tijdens het opstaan bijvoorbeeld. Daarnaast is het ook handig voor mensen met rugklachten en klachten aan hun benen. De sta op stoel bestaat ook als een bank. Zo heb je een bank die dezelfde beweging omhoog kan maken als de sta op stoel. Alleen zijn het er nu twee naast elkaar en aan elkaar vast. Ze hebben ook een soort leuning in het midden voor extra steun. 

Verdere hulpmiddelen in huis

Naast hulp middelen met bijvoorbeeld een functie om je omhoog te helpen zijn er ook hele simpele middelen om het je makkelijker te maken in je woning. Zoals een simpel krukje om hoger te kunnen staan. Dit zorgt ervoor dat je rug recht blijft en je hier geen last van kan krijgen. Ook heb je sta op hulpen.