Kinderkamer inrichten | Van Voorbereiding tot Uitvoering

Een kinderkamer inrichten

Heb jij het geluk een nieuw familielid te mogen toevoegen? Of is de kinderkamer wel aan vernieuwing toe? Dan ben je aan het juiste adres! In dit artikel vertellen wij alles over het inrichten van een kinderkamer.

Hobbelpaard

Meestal moeten kinderkamers het doen met een beperkt ruimte aanbod, daarom geven wij hier extra aandacht aan. Onze tips worden verdeeld in drie fases; voorbereiding, het doen van de aankopen en de uitvoering.

Voorbereiding

Zoals we al zeiden zijn kinderkamers, relatief gezien, kleine kamers. Hierdoor kan het soms lastig zijn om een juiste indeling te vinden. Een eerste stap tijdens het inrichten van een kinderkamer is het opmeten van de ruimte, want meten is uiteraard weten. Meet alles goed op, noteer alle afmetingen en ga op basis van deze afmetingen concepten tekenen. Wanneer je op schaal tekent kan je precies terugzien wat voor type meubels je waar kwijt kan.

Bewaar de tekeningen goed, wellicht heb je een indeling op het oog en probeer je meubels te kopen maar krijg je niet de geschikte afmetingen gevonden. Wellicht dat een andere indeling beter past bij dat wat je uiteindelijk kan kopen.

Denk na over ruimte besparende meubels of accessoires, zoals een wandkapstok of kinderkapstok. Met een aantal kleine trucjes en handige producten kan je veel meer kwijt in de kamer.

Of je nu een meisjeskamer, jongenskamer, of neutrale kamer wilt inrichten, het is verstandig om kleuren op elkaar af te stemmen. Pas daarom altijd de kleuren van de muren aan op de meubels of andersom. Zo voorkom je dat het geen samenhangend geheel wordt.

Aankopen doen

Online kan je op de meeste websites filteren op basis van afmetingen. Het is verstandig eerst online te kijken wat een winkel allemaal te bieden heeft en vervolgens pas naar de fysieke winkel te rijden. Zo heb je al een product op het oog en weet je dat je hoe dan ook met een passend product naar huis kan. Daarnaast kan je al snel meerdere websites bezoeken en op deze manier de mooiste producten voor de beste prijzen vinden.

Ga je langs de winkel? Vergeet dan niet alle afmetingen en eventuele concepttekeningen mee te nemen. Wellicht vindt je in de winkel een aantal interessante meubels of accessoires, zo kan je direct zien of het gaat passen of niet.

Het klinkt als een open deur, maar zorg ervoor dat je een ruim genoeg vervoersmiddel meeneemt. In een busje past uiteraard veel meer dan een normale personenwagen. Ondanks dat meubels zo compact mogelijk verpakt worden kunnen meubels als grote kasten nog steeds groter zijn dan je verwacht. Daarnaast ga je wellicht met meer naar huis dan je vooraf voor ogen had.

Uitvoering

De uitvoering van het inrichten werkt het best als dit stap voor stap wordt gedaan. Begin daarom altijd als eerst met de muren en de vloer. Dit is het makkelijkst wanneer de kamer leeg is, zo hoef je niet telkens spullen te verplaatsen. Neem hier ook de tijd voor, verf moet altijd drogen dus het is belangrijk dat je niet al dezelfde dag of dag later al de kamer wilt gaan inrichten. 

Ligt de vloer en is de verf gedroogd? Dan kan je beginnen met het in elkaar zetten van de meubels. Meubels zoals kasten, bedden en bureaus zijn vaak bouwpakketten. Neem hier rustig de tijd voor en volg de bijgeleverde beschrijvingen, controleer daarnaast altijd of het pakket compleet is. Mocht je schroeven of andere onderdelen missen dan kan je deze nog altijd bijkopen. 

Zijn de meubels in elkaar gezet? Dan kan je beginnen met het inrichten van de kamer. Begin altijd met de grote meubels en de accessoires die aan de muur gehangen moeten worden. Zo kan je direct zien of je de metingen goed hebt gedaan. Zodra alles op zijn plaats staat kan je accessoires als lampjes, kussens, foto’s of wat dan ook plaatsen en zodoende de puntjes op de i zetten!