Kleuradvies bij het schilderen

Kleuren zijn allesbepalend voor de sfeer in huis. Toch kiezen mensen vaak voor een risicoloze lichte teint als er geschilderd moet worden. Meestal onder het mom dat het dan in ieder geval niet te donker wordt in huis.

Er is natuurlijk niets mis met frisse lichte kleuren. Maar er is zoveel meer mogelijk. Wil je gaan schilderen of zoek je een manier om je interieur een nieuwe twist te geven? Kijk dan vooral wat je met de kleuren wilt bereiken en of ze goed aansluiten bij de ruimte waar je ze voor wilt gebruiken.

Doe vooraf inspiratie op via Pinterest en leuke blogs. En leg je bevindingen eens voor aan een interieurstylist of een schilder. In deze blog doen we in ieder geval alvast een paar suggesties die je als leidraad kunt gebruiken als je op zoek gaat naar de ideale kleuren voor jouw huis.

Optisch manipuleren met kleuren

Een van de redenen dat mensen vaak voor lichte kleuren kiezen is dat je er optisch meer ruimte mee kunt creëren. Wil je een kleine ruimte groter laten lijken, verf dan je plafond en de muren beide in een lichte kleur. Het plafond bij voorkeur nog net iets lichter. Door een gebrek aan afbakening ontstaat een ruimtelijker effect.

Als tegenhanger kun je bij hoge plafonds een donkere kleur gebruiken voor het plafond. En wil je het effect versterken kun je horizontale vlakken en eventuele omlijstingen in dezelfde kleur schilderen als het plafond.

Accentueren met kleuren

Met accentkleuren kun je bepaalde muren in je woning meer nadruk geven. Je trekt zo’n accentmuur als het ware de ruimte in. Wees ook niet bang om hiermee te experimenteren. Als je de kleur na een paar jaar zat bent kun je deze gemakkelijk overschilderen.

Kleur is ook te gebruiken om bepaalde ruimten juist van elkaar te scheiden. Heb je een open keuken in dezelfde kleur als het aangrenzende woongedeelte dan lijkt de ruimte al snel erg log en groot. Alleen al door verschillende kleuren te gebruiken voor bijvoorbeeld het keukengedeelte, het woongedeelte en dat wat er tussenin valt breng je onderscheidt aan wat zorgt voor een compleet andere sfeer.  

Praktische overwegingen bij het uitzoeken van kleuren

Tot slot staan we ook nog even stil bij de praktische overwegingen. Het is verstandig deze vanaf het begin als uitgangspunt te nemen. We noemen er hier enkele.

Op welke plekken valt het licht naar binnen? Wat wil je behouden, en wat wil je graag veranderen? Uit welke materialen en kleuren bestaat je huidige interieur en hoeveel wil je daar van behouden? Wat is de functie van de ruimte? Welke kleuren inspireren je en welke sfeer wil je creëren?

Mocht je nou door de bomen het bos niet meer zien en wel wat hulp kunnen gebruiken, schakel dan een schilder of interieurspecialist in voor professionele ondersteuning bij het uitzoeken van de beste kleuren voor jouw huis.