Leven dichter bij de natuur in 4 stappen

21 december 2022
TuinierenCadeaus voor buiten

Sinds de industriële revolutie leven wij als mensheid op een te grote voet. Allerlei fabrieken stoten vervuilende stoffen uit, we stappen te makkelijk in de auto en verbranden fossiele brandstoffen in hoog tempo. Soms is het goed om terug te gaan naar een tijd van duurzaamheid, dat wij als mensheid nog leefden in de natuur. In deze blog kijken we hoe we het beste terug kunnen komen tot die eenheid met de natuur.

Organisch eten

Het oude gezegde ‘je bent wat je eet’ geldt nog altijd. Als je gezond eet, dicht bij de natuur, zul jij je ook veel beter voelen. In plaats van voedsel dat vol zit met e-nummers is het goed om natuurlijke producten te eten. We eten over het algemeen ongelooflijk veel ‘processed foods’: producten die zo zijn samengesteld dat ze lang houdbaar zijn en weinig natuurlijks meer aan zijn. Je zult deze ongezonde producten niet meteen herkennen, maar een croissantje, een krentenbol of een mueslireep zijn al gauw erg ongezond. Het is veel beter om zelf je brood te bakken, zelf je yoghurt te maken van melk direct van de boer en bijvoorbeeld zelf kippen te houden. Daar komen we gelijk op het tweede punt.

Neem een huisdier

Om je dichter bij de natuur te voelen is het belangrijk om dieren om je heen te hebben. Schaf bijvoorbeeld een vogelhuisje aan om door je woonkamerraam de musjes en roodborstjes van jouw pindaatjes te laten smikkelen. Ook kun je genieten van de warmte van een poes of hond Heb je veel grond om je huis en een prachtig gazon? Dan is het misschien een goed idee om in plaats van een luidruchtige grasmaaier op benzine, lieve schaapjes te nemen. Van de wol kun je weer sokken breien. Kijk bijvoorbeeld eens in een agrarische winkel voor natuurlijke producten voor dieren of als je denkt aan hondenspullen kopen.

Kijk naar je huisraad

Het is belangrijk om eens met een andere bril naar de meubels in je huis te kijken. Vaak staat er in een huis veel plastic en zijn de meubels niet van natuurlijke materialen. Het is veel beter om bijvoorbeeld een stoel van leer te hebben en een kast van echt hout. Een vloer van linoleum en een plafond van plastic zijn uiterst ongezond. In plaats daarvan is een investering in een houten vloer veel duurzamer: hij gaat veel langer mee. Dat alles maakt het microklimaat binnenshuis beter, maar is ook veel duurzamer. Je zult je veel lekkerder voelen.

Luister naar jezelf

Ben jij zo iemand die altijd maar aan het werk is? Stop daar mee. Ja, doe gewoon wat je moet doen om rond te komen, maar waarom zou je een extra dag werken als je toch al genoeg geld hebt verdiend? Leer om te ontspannen, maak een boswandeling en beweeg dagelijks vaker. Ga bijvoorbeeld zwemmen in een natuurmeer in plaats van in een chloorzwembad. Maar ruim ook eens alles op in je huis: hoe minder spullen, hoe meer rust. Dat zijn vier manieren om het natuurlijke leven terug te vinden.