Natuursteen vloeren – voor ieder wat wils

12 april 2022
WonenCadeaus voor binnen

Natuursteen vloeren zijn de meest authentieke vloeren die er bestaan. Zelfs duizenden jaren geleden waren de vloeren van de Grieken en Romeinen al gemaakt van marmer of andere steensoorten. Natuursteen is duurzaam, slijtvast en redelijk onderhoudsarm. Zolang je de juiste reinigingsmiddelen gebruikt heb je jaren plezier van jouw vloer. In de zomer geven ze koelte af en met behulp van vloerverwarming zijn ze in de winter heerlijk warm. Geen wonder dus dat het vandaag de dag nog steeds een heel populaire keuze is. Door de grote verscheidenheid aan steensoorten is er voor iedere smaak en iedere ruimte in huis wel een vloertegel te vinden die bij jou past. Wij zullen je hier vertellen over de meest populaire steensoorten.

Marmer

De meest traditionele  keuze voor een natuurstenen vloer is marmer. Met name de witte variant met donkere aders sluit naadloos aan bij zowel een klassiek als modern interieur. Marmer is van nature een poreus en gevoelig materiaal dus het is wel belangrijk om de vloer op de juiste manier te onderhouden. Wanneer er geknoeid is op je marmeren vloer kan je dat het beste onmiddellijk  schoonmaken om te voorkomen dat de vlek in het marmer trekt. Om dit risico te verminderen is het raadzaam je marmeren vloer te laten impregneren. Hiermee wordt een beschermlaag over de vloer gecreëerd waardoor hij beter tegen een stootje kan. Een gespecialiseerd bedrijf zoals marmerbehandelen.nl kan je hierbij helpen.

Belgisch hardsteen

Heb jij een industrieel interieur? Dan is Belgisch hardsteen wellicht de goede keuze voor jou. Door de robuuste uitstraling past deze donkere steensoort perfect bij een stoere woonstijl. Deze steensoort wordt gewonnen in de Ardennen en wordt door de blauwe tint ook wel Belgisch blauwsteen genoemd. Voor Belgisch hardsteen onderhoud gelden dezelfde voorwaarden als het hierboven beschreven marmer. Gebruik nooit zure schoonmaakmiddelen maar kies bijvoorbeeld voor een sopje met wat soda en een zachte doek. 

Graniet

De derde populaire steensoort is graniet. Als je ooit in een jaren 20 of 30 woning bent geweest is de kans groot dat in de hal bij de voordeur een karakteristieke granieten vloer lag. Graniet kenmerkt zich door kleine spikkels in verschillende kleuren waar ook mooi glimmende kristalstukjes tussen zitten. De steensoort ontstaat door gestold magma diep in de aarde. Graniet is harder en slijtvaster dan marmer en hardsteen maar het is ook hier raadzaam om voorzichtig te werk te gaan met schoonmaken. Chloor en azijn kan je bijvoorbeeld het beste vermijden.