Onderhoud je hout met Wijzonol

Met dit natte voorjaar hebben we allemaal wel gemerkt dat ons houtwerk buiten bestand moet zijn tegen alle weersinvloeden. Denk bijvoorbeeld aan je kozijnen en deuren, maar ook je tuinmeubilair, de schutting en het tuinhuisje. Wanneer je het hout niet goed onderhoudt en tijdig voorziet van een verse laklaag dan kan er houtrot ontstaan en dat gaat ten koste van de levensduur.
Gelukkig is er eindelijk beter weer op komst, dus dit is de uitgelezen tijd om het houtwerk te voorzien van Wijzonol buitenlak.

Waarom buitenlak?

Alle houten elementen aan en om je huis zijn overgeleverd aan verschillende weersinvloeden. Denk hierbij aan temperatuurwisselingen en vocht van regen en sneeuw, maar ook de UV-straling van de zon kan schadelijk zijn voor het hout. Daarom is het altijd verstandig om een speciale buitenlak te gebruiken. Buitenlak legt een extra beschermlaag aan over het hout zodat het bestand is tegen alle weersinvloeden. Daarnaast beschermt het ook tegen beschadigingen en slijtage en het zorgt voor een nette afwerking van het hout. De levensduur van deze beschermlaag is afhankelijk van de kwaliteit van de verf. De Wijzonol lakverf beschermt het hout tot wel twaalf jaar lang.

Hoe ga je te werk?

Wanneer het tijd is voor een nieuwe laklaag is het van belang goed en grondig te werk te gaan. Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je gaat schilderen moet de oude laag verf zoveel mogelijk verwijderd worden. Dit doe je met een verfkrabber en heteluchtpistool. Door de oude verf te verwarmen kan je hem makkelijker afkrabben. Hierna schuur je het houtwerk met een schuurmachine op en vervolgens ontvet je het te schilderen oppervlak. Het ontvetten doe je met bijvoorbeeld wasbenzine of terpentine, maar er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen te koop. Wanneer er beschadigingen in het hout zitten vul je deze op met een speciale houtvuller. Als laatste stap plak je de randen af met schilderstape en hierna kan je aan de slag met de lak.

Schilderen maar

Nadat alles is voorbereid kan je aan de slag met de eerste laag verf. Afhankelijk van de soort lakverf die je gebruikt is het raadzaam om eerst een grondverf aan te brengen. Een grondverf zorgt voor een betere hechting en het voorkomt oneffenheden in je schilderwerk. Bij onbehandeld hout kan je zelfs beter twee lagen grondverf aanbrengen voordat je met de lakverf aan de slag gaat. Wanneer de grondverf helemaal is uitgehard (meestal na een dag) breng je de eerste laag lakverf aan. Wanneer deze helemaal is uitgehard schuur je het licht op en breng je de volgende laag aan.

Het is dus best een klus, het schilderen van de buitenboel. Maar met de juiste verf heb je wel jaren plezier van je werk!