Oplossing tegen de buxusmot

Genoeg van de troosteloze aanblik van de buxushaag en die je daarom een doorn in het oog is? Ga dan op zoek naar een buxus vervanger. De buxus was jarenlang de meest populaire plant voor het maken van formele en nette haagjes in tuinen. Keurig in vorm gesnoeid en makkelijk te onderhouden. Wat helaas niemand had voorzien is dat de buxus zeer vatbaar is geworden voor diverse ziektes en aanvreting door de buxusmot. Met als gevolg een bruine, kale haag. Behandeling is duur, tijdrovend en het resultaat vaak minimaal. Maar er is goed nieuws! Bij Buxusvervanger.nl bieden ze diverse soorten planten aan die uitstekend dienst kunnen doen als buxus vervanger. Ze zijn nagenoeg resistent tegen ziektes en de buxusmot dus reden temeer om eens een kijkje te nemen.

Kenmerken van de buxus vervangers

De diverse buxus vervangers vertonen veel overeenkomsten met een buxus. Zo blijven ze het hele jaar door mooi groen omdat ze winterhard zijn. Ook zijn de buxus vervangers geschikt voor iedere snoeivorm en kunnen er lage als hoge hagen mee worden gevormd. Ben je erg gesteld op je privacy dan is de Portugese laurier een goede optie. Ook al lijkt deze haagplant misschien uiterlijk qua bladvorming niet zo erg op de buxus, toch is het wel als dusdanig te gebruiken. Omdat de Portugese laurier een goede groeier in de hoogte is, het kan wel tot 5 meter hoog worden, maar niet breed uitwaaiert kan er een mooie haag mee gevormd worden. Daarmee behoren nieuwsgierige blikken tot de verleden tijd.

Waar een vervanger kopen?

Net als de buxus kunnen de diverse soorten buxus vervangers op iedere standplaats worden aangeplant. De Ilex crenata is een van de meest populaire alternatieven. Deze plant wordt ook wel de Japanse hulst genoemd en staat bekend om zijn compacte groei en groenblijvende blaadjes. Deze haagplant lijkt zelfs zo veel op de buxus, dat hier vaak mee wordt verward. Het enige verschil tussen deze twee is dat de Ilex crenata niet vatbaar is voor de buxusmot. Daarnaast is er nog de Japanse kardinaalsmuts. Ook deze plant groeit combat en heeft frisgroene bladeren, waarmee deze veel als haag wordt aangeplant. Al deze buxus alternatieven zijn zowel te koop in de bekende tuincentra, als gespecialiseerde kwekerijen.

Meer blogs lezen over tuinieren? Neem dan hier is een kijkje.