Parket kopen? Dit zijn de 5 Factoren waar je op moet letten

10 februari 2024
WonenCadeaus voor binnen

Parket is een populaire keuze als het gaat om vloerbedekking in woningen. Het staat bekend om zijn duurzaamheid, warme uitstraling en tijdloze schoonheid. Als je overweegt om parket te kopen voor jouw huis, zijn er echter enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. In dit artikel bespreken we de vijf belangrijkste factoren die van invloed zijn op je beslissing bij het kopen van parket.

Houtsoort

Een van de eerste en belangrijkste beslissingen bij het kopen van parket is de keuze van de houtsoort. Er zijn verschillende houtsoorten beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en uitstraling. Eikenhout is bijvoorbeeld populair vanwege zijn duurzaamheid en klassieke uitstraling. Andere houtsoorten zoals esdoorn, kersen en walnoot hebben hun eigen unieke kleuren en eigenschappen.

Het is essentieel om de houtsoort te kiezen die past bij jouw persoonlijke smaak en de stijl van jouw huis. Daarnaast moet je rekening houden met de hardheid van de houtsoort, omdat dit van invloed is op de weerstand tegen slijtage en beschadiging. Zachtere houtsoorten zijn gevoeliger voor krassen dan hardere variëteiten.

Afwerking

Parket is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, zoals geolied, gelakt en gebeitst. Elke afwerking heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Een geoliede afwerking geeft het parket een natuurlijke uitstraling en is gemakkelijker bij te werken als er kleine beschadigingen optreden. Gelakt parket heeft daarentegen een gladdere afwerking en is over het algemeen beter bestand tegen vlekken.

Bij het kiezen van de afwerking is het belangrijk om rekening te houden met jouw levensstijl en het verwachte gebruik van de vloer. Als je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren hebt, kan een gelakte afwerking een praktischere keuze zijn vanwege de extra bescherming tegen vlekken en krassen.

Patroon en Legwijze

Parket kan op verschillende manieren worden gelegd, waaronder visgraat, Hongaarse punt, lamel en plank. Het patroon en de legwijze die je kiest, hebben invloed op de uitstraling van de vloer. Visgraat- en Hongaarse punt-patronen geven een meer traditionele en formele uitstraling, terwijl lamel- en plankpatronen een modernere en informelere look hebben.

Daarnaast moet je beslissen of je het parket zwevend wilt leggen of vast wilt lijmen. Zwevend leggen is sneller en gemakkelijker, maar vastgelijmd parket biedt meer stabiliteit en duurzaamheid. De keuze hangt af van jouw voorkeur en de specificaties van de ruimte waarin het parket wordt geïnstalleerd.

Budget

Het budget is altijd een belangrijke factor bij het kopen van parket. De kosten van parket kunnen sterk variëren, afhankelijk van de houtsoort, afwerking en kwaliteit. Het is essentieel om een realistisch budget vast te stellen en te zoeken naar parketopties die binnen dat budget passen.

Het is verleidelijk om te bezuinigen op parketkosten, maar bedenk dat goedkopere opties mogelijk van mindere kwaliteit zijn en sneller slijten. Het is vaak de moeite waard om te investeren in hoogwaardig parket dat langer meegaat en een meerwaarde biedt aan jouw huis. Zoek jij een betaalbare vloer? Neem dan eens een kijkje bij Bebo Parket!

Onderhoud

Tot slot is het belangrijk om te overwegen hoeveel onderhoud je bereid bent te plegen om het parket in goede staat te houden. Sommige houtsoorten en afwerkingen vereisen regelmatig onderhoud, zoals opnieuw oliën of lakken. Anderen zijn relatief onderhoudsarm en vereisen alleen regelmatig stofzuigen en dweilen.

Als je weinig tijd hebt voor onderhoud, is het verstandig om te kiezen voor een parketoptie die gemakkelijk te onderhouden is en bestand is tegen dagelijkse slijtage.