Plexiglas in en rond het huis

2 november 2021
TipsCadeaus voor binnen

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van plexiglas (ook wel Perspex en Altuglas genoemd) is een kunststof materiaal dat veel lijkt op glas. Het is gemaakt van polymethylmethacrylaat. Het werd ongeveerd honderd jaar geleden uitgevonden en sindsdien wordt het op steeds meer manieren toegepast. Ook in en rond het huis. Maar wat is het nou precies en waar kan je het allemaal voor gebruiken?

Plexiglas versus gewoon glas

Plexiglas heeft heel veel dezelfde eigenschappen als gewoon glas. Het is kristalhelder en lichtdoorlatend en te koop in veel verschillende diktes en afmetingen. Er zijn echter ook wat verschillen. Zo is plexiglas een stuk lichter dan glas, een plexiglas plaat weegt ongeveer de helft van een glasplaat met dezelfde afmeting en dikte, daardoor is het makkelijker te verwerken dan glas. Daarnaast is plexiglas dertig keer zo sterk als glas en dus bestand tegen allerlei omstandigheden. Op het moment dat het toch kapot gaat versplintert het niet zoals glas doet, maar zal er een enkele scheur ontstaan. Ook is het buigbaar op het moment dat je het verhit, een zogenaamd thermoplast. Ideaal voor het maken van ronde vormen. En een ander groot voordeel; het is een stuk voordeliger.

Waarom zijn dan niet alle ruiten gemaakt van plexiglas?

Ik hoor je denken: Maar als plexiglas platen zoveel lichter, sterker en goedkoper zijn, waarom zijn dan niet alle ruiten in woningen gemaakt van dit materiaal? Dat heeft een reden. Glas is bijvoorbeeld net wat helderder dan plexiglas, en je wil natuurlijk wel goed naar buiten kunnen kijken. Daarnaast is glas beter bestand tegen uv straling. Na verloop van tijd zal plexiglas dat veel aan de zon wordt blootgesteld iets gaan verkleuren.  Ook is glas vanwege zijn hardheid krasvaster dan plexiglas.

Talloze toepassingen

Er zijn ontzettend veel toepassingen in en rond je huis waar plexiglas voor gebruikt kan worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tuinkas? Er zijn kant en klare tuinkassen te koop van dit materiaal, maar ze zijn ook eenvoudig zelf te maken precies zoals jij wil. Het is bijvoorbeeld ook perfect voor verschillende huisdierverblijven. Een aquarium is daar een goed voorbeeld van, maar ook een dieren ren in je tuin bijvoorbeeld. Ook voor meubels zoals salontafels en vitrinekasten is het een gewild en ideaal materiaal.
Heb jij een oude woning met enkel glas in je ramen? Dan kan je met name in de winter vast wel wat extra isolatie gebruiken. In dat geval is een voorzetraam van plexiglas wel een heel goed idee. De platen zijn op maat te bestellen en makkelijk te installeren met een kliksysteem. Zo zit jij er ook in het najaar lekker warm bij.