Tuintrends: een boomhut in je tuin laten bouwen

Een boomhut in je tuin, het klinkt als een kinderdroom maar veel volwassenen fantaseren er ook over. Het heeft iets sprookjesachtigs en past door het gebruik van natuurlijke materialen mooi in elke tuin. Naast de buitenkeuken en de tiny houses is de boomhut helemaal terug van (niet) weggeweest als één van de nieuwe tuintrends. Een boomhut in je tuin laten bouwen is daarbij overigens verstandiger dan zelf de hamer en zaag erbij te pakken.

Boomhut laten bouwen: wat is er nodig?

Enige vereiste voor een boomhut in de tuin is, en dat is natuurlijk niet zo verrassend: ruimte. Maar zelfs op het kleinste stukje grond kun je een boomhut laten bouwen. Vanzelfsprekend moet daarbij rekening worden gehouden met andere factoren zoals de zichtlijnen van en naar de buren en de gemeentelijke regelgeving. Verderis het zo dat wanneer er daadwerkelijk bomen bij betrokken zijn, deze respectvol behandeld worden. Meer restricties voor een boomhut in de tuin zijn er niet, het is aan jou en je fantasie (en die van de ontwerpers) wat voor bouwwerk het wordt.

Boomhut in de tuin: van speelplek tot B&B

Een boomhut in de tuin hoeft echt niet alleen voor kinderen bedoeld te zijn. Het kleine wonen is een trend van deze eeuw: mensen willen ontspullen en bewuster gaan leven en komen erachter dat ze niet zo heel veel nodig hebben om gelukkig te zijn. De droom over het hutje op de hei wordt steeds vaker hardop uitgesproken. Nu gaat niet iedereen meteen op zoek naar een tiny house (en de moeilijk te vinden plek waar deze neergezet mag worden in Nederland), maar is er toch behoefte aan een andere slaapplek. Om aan het idee te wennen, of gewoon om een vakantiehuisje in de eigen tuin te hebben. Een boomhut in je tuin kan zelfs dienen als bijzondere Bed & Breakfast!

Veiligheid voorop

Waarom een boomhut laten bouwen een beter idee is dan zelf aan de slag te gaan, is dat het veiligheidsaspect zwaar weegt. Natuurlijk is het geen hogere wiskunde om zelf een paar balken en planken te halen en daarmee een boomhut in je tuin neer te zetten, maar er dient eveneens te worden gekeken naar de duurzaamheid van het materiaal (dat moet immers tegen het Hollandse klimaat bestand zijn), het esthetische gedeelte (een mooi ontwerp dat opgaat in de omgeving) en vooral de veiligheid. Of er nu kinderen in gaan spelen of volwassenen in gaan slapen, je wilt niet dat het ding instort. Hout leeft, zeggen timmermannen doorgaans, en dat geldt helemaal als er een boom bij betrokken is die intussen doorgroeit. Een boomhut in je tuin laten bouwen is dus in veel opzichten verstandiger dan het zelf aan te pakken. Het is tenslotte een ambacht.

Mogelijkheden voor een boomhut in de tuin

De mogelijkheden om een boomhut in je tuin te laten plaatsen hangen zoals gezegd af van de beschikbare ruimte. De aanwezigheid van bomen is geen must. Eén en ander hangt ook af van de bestemming: wordt het een hut voor de kinderen of heb je er andere plannen mee? We noemden net al de Bed & Breakfast of tiny house, dat heeft wat voeten in de aarde maar als je ervan droomt is het in ieder geval leuk om eens te kijken wat er allemaal gerealiseerd kan worden – een kwestie van denken in mogelijkheden. In het programma Homestead Rescue op Discovery was zelfs te zien hoe bij mensen een boomhut in de tuin werd neergezet dat dienst deed als veilig kippenhok!

Thuiswerkplek of kantoor

Gezien de groeiende behoefte aan een rustige thuiswerkplek is een boomhut in je tuin een even mooie als praktische oplossing. Hoe fijn zou het zijn om je met de laptop terug te kunnen trekken in een ruimte die gevoelsmatig ver van huis is, terwijl het nog geen minuut lopen is? Ideaal voor mensen met kinderen die overdag thuis de kost verdienen en intussen het wel en wee van het huishouden in het snotje willen houden. Denk daarbij niet alleen aan een kantoor, maar als universele ruimte waar men kan schilderen, schrijven, knutselen, foto’s bewerken of andere creatieve uitingen kan beoefenen. Anderen verbouwen een schuur of garage tot werkplek, jij klimt gewoon in je boomhut.

Laat het over aan de experts

Eigenlijk is the sky de spreekwoordelijke limit, die uitdrukking is letterlijk van toepassing op een boomhut. Voor een werk- of slaapplek is wel elektriciteit en verwarming nodig, dit moet op een veilige manier geïnstalleerd worden. Ook hier geldt: de boomhut laten bouwen is echt een klusje voor de experts die – nog maar eens zo’n mooie uitdrukking – vaker met dit bijltje gehakt hebben.

Dromen is gratis!

Wij Nederlanders zien snel beren op de weg en dat is goed, want het houdt ons alert. Maar we vergeten wel eens dat dromen gratis is, net als informatie opzoeken. Zo kom je er via wat zoektermen achter dat er talloze manieren zijn om dromen wel degelijk te verwezenlijken. Meer dan ooit hebben we nu de middelen om net zo lang te zoeken tot we gevonden hebben. Een boomhut in je tuin laten bouwen is één van die dingen die allerminst onrealistisch zijn.

Friluftsliv

Sterker nog, je haakt aan bij een trend die aan een opmars bezig is. Men wil vaker dichter bij of in de natuur verkeren, minder afhankelijk zijn, meer positieve prikkels ontvangen. Het buitenleven draagt daaraan bij. In Zweden hebben ze daar een zelfstandig naamwoord voor: Friluftsliv, laten we het vertalen als liefde voor frisse lucht. Buitenspelen wordt er in de Zweedse cultuur met de paplepel ingegoten en ook in Nederland sommeren we onze kinderen steeds vaker de iPad even weg te leggen en naar buiten te gaan. Maar geldt dat niet net zo goed voor onszelf?

Wil je meer blogs lezen over inspiratie in je woning kijk dan is naar deze blog.