Prullenbak: Kies je voor design of gebruiksgemak?

Het vinden van de juiste prullenbak is nog best lastig. En omdat het iets is wat je dagelijks gaat gebruiken ook nog best een belangrijke keuze. Denk bij het kopen vooral goed na over hoe je de prullenbak wilt gaan gebruiken, wat en hoeveel er in moet kunnen en waar je hem neer wilt gaat zetten.

Prullenbak met engelse vlag

Praktische prullenbakken

Heb je je handen vol dan is een prullenbak met een voetpedaal een uitkomst. Staat die in de keuken en wil je er gemakkelijk iets in kunnen gooien tijdens het koken, dan is een prullenbak waarvan de deksel open kan blijven staan ontzettend handig. Nog sjiekere versies hebben een sensor en gaan vanzelf open als je ervoor staat. *Versies die je met je iPhone kunt bedienen heb ik niet gevonden maar zullen er ongetwijfeld al wel zijn.

Prima prullenbak met voetpedaal: Bol.com – Kis Chic Bin Pedaalemmer, 50 liter

Afvalbak met automatische deksel: Bol.com – Prullenbak met sensor

Design prullenbakken

Dat een prullenbak een sieraad voor je interieur kan zijn gaat wat ver, maar een goed vormgegeven product is zowel mooi als praktisch. Vaak staat een prullenbak, omdat je er makkelijk bij moet kunnen best in het zicht en dan is het ook wel belangrijk dat het er een beetje fraai uit ziet. *Ik hoop dan ook altijd maar dat wanneer er ‘design’ voor een product staat er bedoeld wordt dat er naast hoe iets oogt er ook extra is nagedacht over gebruiksvriendelijkheid.

Design prullenbak (tevens praktisch) – Bol.com – Joseph Joseph Intelligent Waste

Recycling

Prullenbakken met meerdere vakken kunnen een uitkomst bieden om je afval makkelijker te scheiden. Weet wel zeker dat je alle vakken ook echt gaat gebruiken want zo een afvalbak neemt wel meer ruimte in. Dit hangt er ook vanaf in hoeverre je het gescheiden afval weer kwijt kunt. Meest voorkomend driedeling voor dit soort prullenbakken is meestal: groente, fruit en tuinafval, papier en overig.

Recycling prullenbak: Bol.com – Homra STEPHS afvalscheiding 3in1

Prullenbak inbouwen in keukenkast 

Als er ruimte over is in je keukenkastjes dan is een inbouw prullenbak in het kastje onder de gootsteen ideaal. De meest simpele variant schroef je aan de binnenkant van het deurtje. Uitgebreidere versies staan vaak op een rails en schuiven automatisch naar buiten zodra je het deurkastje open doet.

Simpele variant: Bol.com – Brabantia Built-in-Bin

Uitgebreidere: Bol.com – Hailo Tandem Inbouw

Prullenbak buiten

Tuin of balkon afvalbak

Ook voor buiten zijn er afvalemmers te koop. Van de klassieke ijzeren tot aan bijna onzichtbare design prullenbakken. Bij je keuze gaat het wederom vooral om waarvoor en hoe je de afvalemmer wilt gaan gebruiken.  

Let er wel op dat katten of andere dieren er niet in kunnen, en dat als die op een winderige plek staat niet makkelijk omwaait.  

Klassieke buitenprullenbak: Bol.com – Klassieke afvalemmer

Goed en goedkope aanrader: Bol.com – Curver Allibert Vuiliniszakhouder