Risico’s van huis verkopen zonder makelaar

Je hebt vast wel gehoord dat de Nederlandse huizenmarkt momenteel oververhit is dankzij het toenemend woningtekort. Hierdoor kunnen zo’n 350.000 mensen niet of nauwelijks een woning vinden. Om toch een woning te bemachtigen zijn veel potentiële kopers geneigd om diep in de buidel te tasten.

Dit effect is dan ook terug te zien op de huizenmarkt. Vandaag de dag gaan woningen als warme broodjes over de toonbank tegen een hoge verkoopprijs. De prijs van een gemiddelde koopwoning bedraagt ongeveer 400.000. Dit is het hoogste bedrag in de afgelopen 20 jaar! Voor veel huizenbezitters is dit ontzettend gunstig, omdat zij nu flinke winst uit hun woning kunnen halen. Hierdoor het aantal huizenbezitters dat zonder een makelaar hun woning verkopen sterk toe. Toch zitten hier enkele risico’s aan verbonden. In deze blog vertellen wij je wat de risico’s zijn van een huis verkopen zonder makelaar. Je wilt immers niet voor vervelende verrassingen komen te staan!

1. Geen plek op Funda

Wil jij jouw huis zonder makelaar verkopen? Dan moet je er rekening mee houden dat het als particulier niet mogelijk is om een plek op Funda te bemachtigen. Alle huizen die op het bekende huizenplatform staan worden er immers door een makelaar opgezet. Alleen een aangesloten makelaar heeft toegang tot het invoeren van huizen. Doordat jouw woning niet op Funda komt te staan, bereik je veel minder potentiële kopers. Dit betekent dat het langer duurt voordat er een ideaal bod op tafel ligt. Toch kan je dit probleem gemakkelijk oplossen door jouw huis op verschillende social media kanalen te plaatsen. Wanneer jouw netwerk massaal jouw woning gaat delen, dan bereik je direct meer mensen. Wellicht zit hier wel de ideale koper tussen?

2 Onervaren in onderhandelingen

Een ander risico is dat je onervaren bent in het uitvoeren van onderhandelingen. Het ontbreekt je vaak aan ervaring en expertise. Dit kan ervoor zorgen dat niet de maximale verkoopprijs eruit haalt tijdens een onderhandeling met een potentiële koper. In de huidige woningmarkt is dit hartstikke zonde. Wanneer je ervoor kies om je huis te verkopen met behulp van een makelaar, dan krijg je meer te weten over de lokale huizenmarkt. Voor hoeveel gaan vergelijkbare huizen weg? En wat zoeken potentiële kopers in deze omgeving? Dit zijn enkele vragen die een makelaar voor je kan beantwoorden. Bovendien is een makelaar opgeleid om te kunnen onderhandelen. Hierdoor ben je altijd verzekerd dat de makelaar het onderste uit de kan haalt.

3 Geen juridische zekerheid

Als laatste heb je geen juridische zekerheid zodra je jouw woning zelfstandig gaat verkopen. Mochten er na aanschaf gebreken zijn aan de woning, dan kunnen de kopers jouw aansprakelijk houden. Hierbij kan je denken aan verborgen gebreken of juridische onjuistheden. Dit is niet alleen ontzettend vervelend, maar brengt ook grote financiële risico’s met zich mee. In het ergste geval kunnen de kopers een rechtszaak tegen je beginnen. Om al deze risico’s te voorkomen adviseren wij om niet te besparen op de kosten en gewoon een makelaar in de arm te nemen. Zo weet je zeker dat de verkoop vlot en zonder problemen verloopt.