Stappenplan voor het kopen van een huis

Wil je een huis kopen, dan maakt het natuurlijk verschil uit of je starter bent of doorstromer. Doorstromers pikken nu de vruchten van hun eerder gekochte woning, die momenteel vaak aanzienlijk in waarde zijn toegenomen en waardoor je meer beschikking hebt over eigen geld. Want het kopen van een woning begint met het hebben van eigen middelen. Maar welke andere zaken zijn eigenlijk nog meer belangrijk? Hoe verloopt dat proces nu eigenlijk? Om je op weg te helpen maakten wij een stappenplan voor het kopen van een woning.

Starter of doorstromer?

Meestal zullen doorstromers -woningeigenaren die iets te verkopen hebben- voldoende beschikking hebben over eigen middelen. Maar hoe zit dat met starters? Zij zullen minimaal ca. 10% van de totale aankoopkosten (inclusief ‘Kosten Koper’) zelf moeten financieren. Wil je als starter een woning kopen, dan zorg je dat je over eigen geld beschikt door de sparen, maar ook ouders kunnen bijspringen bijvoorbeeld.

Stappenplan voor het kopen van een huis

Heb jij een vaste baan en dus geen tijdelijk contract? Of ben je zelfstandige en kun je minimaal de jaarcijfers van 1 jaar voorleggen (meestal worden er echter jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar gevraagd)? In dat geval kun je een afspraak maken met een hypotheekadviseur, of maak je online een afspraak voor de berekening van het bedrag wat je maximaal kunt lenen voor je hypotheek.

Een woning kopen begint dus met het hebben van eigen financiële middelen (10% ca van de aankoopprijs van de woning) en het oriënteren op het maximaal te lenen hypotheekbedrag.

We zetten de stappen hieronder voor je op een rij:

  1. Beschikken over eigen financiële middelen (hetzij eigen geld, hetzij geld via familie bijvoorbeeld)
  2. Beschikken over een vaste baan, of zelfstandig ondernemer zijn met aantoonbare jaarcijfers
  3. Berekening laten maken voor maximaal te lenen hypotheekbedrag door een hypotheekadviseur
  4. Tevens laten adviseren welke hypotheek te nemen en offerte laten maken voor hypotheek
  5. Woningen zoeken, bijvoorbeeld via Funda.nl
  6. Heb je een mooie woning op het oog? Maak een afspraak voor bezichtiging
  7. Tijdens bezichtiging serieus geïnteresseerd? Vraag een optie op de woning aan
  8. Informeer ook altijd naar het bestemmingsplan van de omgeving en vraag stukken op van de VVE (indien er een VVE is)
  9. Tijdens deze optie periode laat je bij voorkeur een bouwkundige keuring uitvoeren, zodat je de staat van de woning kent en het onderhandelt ook makkelijker indien je verborgen gebreken kent. In de praktijk is hier echter niet altijd voldoende tijd voor, laat de constateringen van de keuring dan meenemen in het voorlopig koopcontract onder ‘ontbindende voorwaarden’.
  10. Tijdens de optie beginnen ook de onderhandelingen en doe je een bod op de woning
  11. Zijn er veel kapers op de kust, doe dan een hoog bod; tegenwoordig worden woningen zelfs boven de vraagprijs verkocht
  12. Bied uiteraard realistisch en houd vanzelfsprekend rekening met het maximaal te lenen hypotheekbedrag
  13. Ben je er met de verkoper uitgekomen, dan volgt er een voorlopig koopcontract – laat hierin ontbindende voorwaarden meenemen
  14. Deze ontbindende voorwaarden zijn vrijwel altijd ‘onder voorbehoud van financiering’, want wat als de financiering toch niet rond zou komen, dan kun je een forse boete betalen aan de verkoper. Laat ook de woningkeuring meenemen in de ontbindende voorwaarden, want stel dat er zaken geconstateerd worden die hoge kosten met zich meebrengen?
  15. Is de financiering rond? Dan wordt het koopcontract getekend bij de notaris.

Ons stappenplan is overigens een stappenplan in grote lijnen, want diverse aspecten -zoals het aangaan van de hypotheek- zijn in de praktijk gedetailleerder dan hier omschreven.