Tuinaanleg: voorbereiding op de zomer

Ben je toe aan iets nieuws? Of heb je net een woning gekocht, en ben je nog niet begonnen aan de tuin? Het voorjaar is de perfecte tijd voor tuinaanleg. Zo geniet je komende zomer nog van een mooie, leefbare tuin die voldoet aan jouw wensen.

Tuinaanleg: de werkzaamheden

Tuinaanleg is eigenlijk niks anders dan het aanleggen van een nieuwe tuin. De specifieke werkzaamheden hangen af van jouw wensen en de mogelijkheden. Tuinaanleg begint met het maken van een tuinontwerp. Hierin worden de mogelijkheden en jouw wensen besproken en uitgewerkt.

Vervolgens wordt de oude tuin verwijderd en wordt de grond voorbereid op de aanleg van de nieuwe tuin. Als eerste begint de aanleg van kabels en leidingen voor tuinverlichting, een sproei installatie of een vijver. De volgende stap is het plaatsen van de omheining: bijvoorbeeld een schutting of een heg. En het plaatsen van een veranda, pergola of tuinhuisje. Als laatste is het tijd voor het aanleggen van het gazon, de beplanting en bestrating.

Wil je meer informatie over de werkzaamheden van hoveniers? Op deze hovenier website vind je meer informatie over tuinieren en hoveniers.

Beste seizoen voor tuinaanleg

Eigenlijk is tuinaanleg ieder seizoen mogelijk. Maar, het voorjaar blijft de meest geschikte periode. Dit komt door het weer. In de lente worden de dagen langer, laat de zon zich vaker zien, regent het minder vaak en stijgt de temperatuur.

Wanneer de bodem opwarmt, zorgt dit ervoor dat nieuwe beplanting sneller wortelt. Zorg zelf wel voor voldoende water: doordat het minder regent zul je af en toe zelf de planten water moeten geven. Het grootste voordeel van het aanleggen van een tuin in het voorjaar is dat je de hele zomer van je tuin kunt genieten!

Inspiratie nieuwe tuin

Je tuin is de plek om tot rust te komen en te ontspannen. Ieder jaar zijn er weer nieuwe trends op het gebied van tuinen: ook dit jaar weer. Hieronder lees je de 4 tuintrends van 2022!

Back to nature

Maak je tuin zo natuurlijk mogelijk door bijvoorbeeld het planten van wilde bloemen, het plaatsen van een insectenhotel of het creëren van een mini bos. Gebruik beplanting om knusse zithoekjes te maken. Kies voor saliegroene, olijfgroene of donkergroene tuinaccessoires in combinatie met tuinmeubelen in de basis kleuren crème wit, beige of grijs.

Boho-stijl

Het ultieme vakantiegevoel creëer je met een bohemian tuin. Kies voor tuinmeubelen in natuurlijke materialen zoals rope en ga voor tuinaccessoires met opvallende prints en kleuren zoals fuchsia, geel en oranje. Kies qua beplanting voor bijvoorbeeld bamboe, olijfbomen en verschillende varens.

Stadstuin

Ook al woon je misschien niet in de stad, met stoere materialen zoals beton, staal en aluminium creëer je al snel een prachtige, industriële stadstuin. Ga voor rechte, strakke lijnen door bijvoorbeeld het maken van plantenborders.  Kies voor grijs als basiskleur en voor geel, rood, oranje en koningsblauw om items mee te laten opvallen. Let er wel op dat je niet te veel uitpakt: kies voor minimale maar opvallende accessoires.

Voor meer inspiratie over huis en tuin, kijk hier