Welke dakisolatie kiezen?

Wanneer je je huis wilt verduurzamen is dakisolatie zeker het overwegen waard. Gemiddeld gaat 40% van de warmte in huis verloren via het dak. Bij dakisolatie wordt er gesproken over een warm en koud dak. Bij een warm dak wordt de dakisolatie van buitenaf geplaatst, bij een koud dak is dit van binnenuit. Met hetzelfde isolatiemateriaal wordt met een warm dak (dus van buitenaf) het meeste rendement behaald. Zeker wanneer de dakbedekking aan vervanging toe is, is dit daarom ook de beste keuze. Er zijn verschillende materialen om je dak te isoleren. De belangrijkste bespreken we hier. Mocht je nog vragen hebben, neem contact op met een professionele dakdekker.

Kunststof dakisolatie

Het voornaamste voordeel van kunststof dakisolatie is dat kunststof niet gevoelig is voor vocht. Dit maakt kunststof zeer geschikt voor dakisolatie, in het bijzonder in vochtige ruimtes. Van kunststof dakisolatie worden PUR en PIR het meest gebruikt. Van deze twee varianten heeft PIR duidelijk de hoogste isolatiewaarde. PUR is voornamelijk bekend als schuimvariant, waarmee gemakkelijk gaten en kieren worden dichtgespoten voor een goede isolatie. PIR wordt met name verwerkt in de vorm van platen. Deze platen bieden een ongekende isolatie en worden daarom veel toegepast op daken.

Minerale dakisolatie

Er zijn in grote lijnen twee soorten minerale dakisolatie: glaswol en steenwol. Steenwol wordt ook wel rotswol of Rockwool genoemd. Het voornaamste verschil tussen glaswol en steenwol is dat dat steenwol minder irriteert op de huid. Minerale dakisolatie wordt over het algemeen toegepast in de vorm van dekens, waardoor dit isolatiemateriaal gemakkelijk te verwerken. Immers kan het zonder moeiten in kleine ruimtes gedrukt worden. Minerale dakisolatie wordt dan ook veel in combinatie met kunststof dakisolatie gebruikt.

Ecologische dakisolatie

Een milieuvriendelijker alternatief voor de bovenstaande isolatiematerialen is ecologische dakisolatie. Dit zijn vaak platen van natuurlijke vezels als hout, gras en jute, ouder kranten, recycled textiel etc. De isolatiewaarde van deze materialen is vaak erg goed, maar in vochtige ruimtes is ecologische dakisolatie minder aan te raden.

Ben je benieuwd hoe je je dak het best kun verduurzamen? Dakwerk is een dakdekker in Apeldoorn en omgeving die je graag adviseert.

Meer van dit soort blogs lezen? Klik dan hier.