Verzakking van het huis herkennen en aanpakken

24 december 2021
WonenCadeaus voor binnen

De fundering van het huis geeft stabiliteit aan de woning. Het kan zijn dat bij problemen met de fundering het huis verzakt. Wanneer je niet op tijd ingrijpt kan dit tot vervelende situaties leiden. Let daarom op de signalen en grijp tijdig in.

Signalen van huis verzakking

Het is lastig in te schatten of je woning aan het verzakken is. Het speelt zich immers af onder de grond. Toch zijn er enkele signalen die kunnen duiden op verzakking van de fundering zoals;

  • Een scheve vloer
  • Gescheurde muren en gevels
  • Klemmende ramen en deuren
  • Hoogteverschil met het trottoir

Oorzaak van verzakking

Verzakking kan verschillende oorzaken hebben. Een van de belangrijkste oorzaken zijn:

  • Verdamping van grondwater
  • Te hoge belasting
  • Inklinking van de grond
  • Andere externe factoren als bouwactiviteit in de omgeving.

Wanneer je het idee hebt dat er sprake is van verzakking van de fundering kun je het best een onderzoek laten uitvoeren om de oorzaak van het probleem te laten vaststellen. Vaak wordt er meteen een offerte op gemaakt waarin de kosten staan vermeld om de schade te verhelpen.

Herstellen van de fundering

Een fundering repareren lijkt een hele ingreep. Gelukkig kan door nieuwe geavanceerde techniek zonder veel overlast de fundering hersteld worden zodat deze weer meer draagkracht heeft. Zo kunnen de steunpalen trillingvrij worden ingedraaid en heb jij en je omgeving haast geen last van de werkzaamheden. Er wordt gezorgd dat de fundering aanvullend draagvermogen krijgt en de verzakking gestopt wordt.

Is het herstellen van de fundering noodzakelijk?

Het herstellen van de fundering gaat wat kosten. Daarom zul je je misschien afvragen of het wel noodzakelijk is om de fundering aan te pakken. Toch zul je vroeg of laat de problemen moeten verhelpen om verdere schade aan de woning te voorkomen. Daarom kun je beter zo vroeg mogelijk ingrijpen om hogere kosten door schade uit de weg te gaan. Anders ga je hierbij ook problemen ondervinden bij de verkoop van de woning.

Meer van dit soort blogs lezen? Klik dan hier.