Vijf tips om prettig te tuinieren

1 september 2021
TuinierenCadeaus voor buiten

Tuinieren is voor veel mensen een rustgevende en aangename bezigheid. Toch is niet iedereen even bedreven in het periodiek onderhouden van de tuin. Door gestructureerd te werken en jezelf goed voor te bereiden, kun je het plezier in het tuinieren vergroten. Ook het gebruik maken van kwalitatief hoogwaardig gereedschap helpt goed mee om tot een bevredigend eindresultaat te komen. Met de onderstaande vijf tips wordt het tuineren voor iedereen een groot plezier.

1. Werk gestructureerd en gedoseerd

Haal niet te veel tegelijk overhoop als je aan het opknappen van de tuin begint. Pak het bijvoorbeeld hoek voor hoek aan. Als je alles tegelijk wilt gaan doen, bestaat de kans dat je al snel het overzicht kwijtraakt en bovendien enigszins moedeloos wordt omdat je nog geen progressie ziet. Maak een plan en bepaal wat je per keer wilt gaan doen. De ene dag het onderhoud aan bomen en struiken, de andere dag het gazon, enzovoort.

2. Kies het juiste gereedschap

Elke klus in de tuin vereist ander gereedschap. Wat al die klussen gemeen hebben met elkaar, is dat ze alleen goed slagen als je voor het juiste gereedschap kiest. Goedkoop is duurkoop en goed gereedschap werkt voor jou, in plaats van tegen jou. Je kunt al je gereedschap in één keer bij Gereedschapcentrum.nl bestellen. Op het gebied van kracht, duurzaamheid en gebruiksgemak scoort het gereedschap van Festool hoog. Zo leg je de juiste basis voor elke tuinklus.

3. Weet wat er groeit

Planten, struiken en bomen vragen elk om een eigen aanpak. Je moet weten wat je wanneer moet snoeien en bemesten. Doe je dat niet op het juiste moment, dan zal het effect doorgaans averechts zijn. Verdiep je in wat er groeit in je tuin en stel een onderhoudskalender op. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je de werkzaamheden goed inplannen.

4. Veiligheid voorop

Veel te vaak wordt bij het tuineren vergeten om voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken. Denk hierbij aan handschoenen, een tuinbroek of kniebeschermers, maar ook aan gehoorbescherming wanneer je met machines aan de slag gaat. Minstens zo belangrijk is een veiligheidsbril, die voorkomt dat rondspattende materialen in je ogen kunnen komen.

5. Werk netjes en schoon

Werken gaat altijd beter als de werkplek schoon en opgeruimd is. Dat geldt natuurlijk ook voor de tuin, dus laat geen materialen slingeren en ruim gereedschap na gebruik direct op.