Voor welk soort behang ga jij deze keer?

30 september 2020
DIY in huisCadeaus voor binnen

Behangen is een vak apart, maar wel een vak dat iedereen kan leren. Als je het geduld hebt om nauwkeurig te werken en online te vinden instructies op te volgen, ben je al een heel eind. Dat is een geruststelling toch? Maar welke van alle verschillende soorten behang ga jij kiezen? Wij vertellen je er meer over.

Moderne slaapkamer met kiezelstenen

Reuze behangkeuze

Het valt niet mee om een dessin uit te kiezen, maar een soort behang selecteren is ook al geen kleinigheid. Er is zoveel keuze, waarbij iedere soort zijn voor- en nadelen heeft. Grofweg kunnen we spreken van twee soorten: behang van papier en kunststof behang. Simplex-, duplex-, rauhfaser- en vliesbehang zijn allemaal behangsoorten die we scharen onder het papierbehang. Onder kunststof behang vinden we vlakvinyl-, schuimvinyl- en glasvezelbehang.

Behangen in droge of natte ruimte

Het maakt voor je keuze nogal wat uit of je behangplannen hebt in de woonkamer en slaapkamer, of dat de keuken en badkamer nu aan de beurt zijn voor een restyling. In je woonkamer en in de slaapkamers kan je eigenlijk wel alle soorten behang gebruiken. De ene soort laat zich wel wat makkelijker aanbrengen dan de andere, het verdient dus zeker aanbeveling om je te verdiepen in de verschillen. 

Wil je echter behangen in keuken of badkamer, dan kom je toch vooral uit bij vinylbehang. Waarom? Omdat vinyl, dat we best keuken behang mogen noemen, een waterafstotende toplaag van kunststof heeft. Daardoor heeft het dus een bepaalde waterbestendigheid. Aha! Let wel: dat betekent niet dat je je water sproeiende douchekop er op kan zetten. Een extra voordeel is wel dat vinyl duurzamer is en dus een stuk langer meegaat dan de gemiddelde andere behangsoort. Heb je ’t toch na een paar jaar al gehad met dit dessin of hebben de kinderen er in een stoute bui een regenbui op gesproeid? Je trekt de bovenlaag er redelijk makkelijk af, waardoor er een onderlaag achter blijft. En inderdaad: daar kan je dan weer makkelijk overheen behangen.