Voorkom dat houtworm vanuit uw tuin in huis komt

Houtworm is een ongedierte dat ontzettend veel schade aan kan richten in uw woning. De beestjes zelf richten overigens geen schade aan. Het zijn de larven van dit ongedierte die voor de problemen zorgen. De houtworm legt haar eitjes in het hout. Zodra deze uitkomen, vreten de larven zich een weg door het hout. Er ontstaan soms complete gangenstelsels, waardoor het hout zijn stevigheid kan verliezen. Het is dan ook niet wenselijk om met deze beestjes te maken te krijgen. Geregeld komt het voor dat dit ongedierte vanuit uw tuin in huis komt. Wilt u dit voorkomen? Wij geven u in onderstaande tekst een aantal nuttige tips!

Pas op met brandhout

Heeft u een houtkachel thuis? Dan gebruikt u deze vast en zeker veel op koude dagen. Het is raadzaam om het hout eerst goed te laten drogen voordat u het in de kachel gooit. De kans is groot dat u hiervoor een houthok bij uw woning heeft. In dit overdekt hok kan het hout immers mooi drogen. Pas echter wel op, want dit is ook een ideale plek voor houtworm. De boktor legt haar eitjes bijvoorbeeld vaak op dit soort plekken. Wanneer u het brandhout naar binnen haalt, kan er dus ook houtworm in huis komen. Controleer het brandhout daarom altijd goed alvorens u het hout naar binnen haalt.

Verplaats houten spullen niet te veel van binnen naar buiten

Menig Nederlander geniet in de zomer van het mooie weer buiten. Hiervoor heeft u mogelijk een aantal mooie houten stoelen aangeschaft. Om hier lange tijd van te kunnen genieten, haalt u deze na de zomer vast naar binnen. Het hout wordt zodoende immers niet blootgesteld aan het slechte weer, waardoor de kans op houtrot kleiner is. Het naar binnen halen van houten tuinmeubels heeft echter ook een risico. Zo kunnen er larven van de houtworm in het meubelstuk zitten. Zodra de larven volgroeid zijn, transformeren ze in een houtworm. Wanneer deze beestjes eenmaal in uw woning zitten, is het lastig om deze er weer uit te krijgen.

Toch houtworm in huis? Ga over tot bestrijding!

Hoort u regelmatig een knagend geluid in huis? Dan kan dit wijzen op de aanwezigheid van houtworm. In dat geval doet u er goed aan direct in actie te komen. De houtworm verdwijnt immers nooit vanzelf. Nee, u moet houtworm bestrijden om van het ongedierte verlost te worden. Doe dit niet zelf, maar schakel hier een professionele ongediertebestrijder voor in. Hij heeft namelijk speciale middelen om houtworm te bestrijden. Hij bestrijdt overigens niet alleen de houtworm zelf, maar ook de larven en eitjes. Op deze manier verdwijnt houtworm binnen de kortste keren uit uw woning.