Waarom een VvE beheerder een goede keuze is voor iedere VvE

Woon je in een appartementencomplex of een vergelijkbaar wooncomplex, dan ben je als woningeigenaar waarschijnlijk lid van de vereniging van eigenaren, ook wel bekend als de VvE. Dit is een vereniging van alle woningeigenaren binnen het complex die de gezamenlijke belangen moet behartigen.

Hierbij kan gedacht worden aan onderhoud, financiën, gemeenschappelijke ruimtes en veiligheid van het complex. Dit is een vrij complexe taak die moet worden uitgevoerd door leden van de VvE. Daar is niet altijd tijd of expertise voor aanwezig. Daarom is het in de meeste gevallen verstandig om een professionele VvE beheerder in te schakelen.

Kostenbesparing

Een VvE beheerder moet natuurlijk betaald worden, dus een kostenbesparing klinkt in eerste instantie niet als een logisch voordeel van een VvE beheerder. Toch is dit in veel gevallen wel zo.

Een VvE beheerder heeft veel ervaring en weet wat er nodig is om een VvE op de juiste manier te beheren. Hierdoor worden valkuilen voorkomen en wordt er slim omgegaan met geld. Bovendien hebben veel VvE beheerders samenwerkingen met bijvoorbeeld aannemers, waardoor zij onderhoud goedkoper kunnen laten uitvoeren dan wanneer de VvE dit zelf regelt.

Tijdbesparing

Het leiden van een VvE kost tijd en deze tijd is niet altijd aanwezig onder de leden. Het regelen van VvE-zaken moet namelijk gebeuren naast een reguliere baan of studie, waardoor sommige taken achterop raken.

Met een VvE beheerder heb je geen omkijken meer naar allerlei ingewikkelde zaken die tijd in beslag nemen. Zo besparen alle leden van de VvE tijd.

Goede plannen en begrotingen

Veel VvE’s komen in geldnood doordat er niet goed wordt omgegaan met geld, verkeerde begrotingen worden opgesteld of er simpelweg meer geld wordt uitgegeven dan voorzien.

Met een VvE beheerder is deze kans een stuk minder groot. Door ervaring en expertise is een VvE beheerder doorgaans beter in staat om plannen (zoals het meerjarenonderhoudsplan) en begrotingen op te stellen die daadwerkelijk in de praktijk uitvoerbaar zijn en financieel sluitend zijn. Zo krijg je niet te maken met achterstallig onderhoud of onverwachte kosten die niet betaald kunnen worden.

Onafhankelijk

Met een VvE beheerder heb je een onafhankelijke partij die kan kijken naar disputen of discussiepunten. Zonder VvE beheerder bestaat het risico dat het bestuur gekleurd is ten opzichte van de mening van andere bewoners. Met een VvE beheerder haal je een onafhankelijke partij binnen die met een objectief oog kan kijken naar discussiepunten.