Warmtepomp kopen? 3 zaken om goed op te letten!

13 oktober 2021
TipsCadeaus voor binnen

Wonen op een toekomstbestendige manier doe je met warmtepompen. Het is bovendien ook nog eens een goede manier om op de kosten te besparen. Het is wel belangrijk om de juiste pomp te kiezen en deze op de juiste wijze aan te laten sluiten. Zo kan je comfortabel wonen op een duurzame manier. Er zijn verschillende punten waar je op moet letten en die zijn op deze plek verzameld. Dat maakt de keuze voor jou ook wat makkelijker te maken.

warmtepomp

1. Zaken om op te letten

In de eerste plaats is het belangrijk om op enkele zaken te letten. Zo wil je zeker zijn dat het juiste koudemiddel wordt gebruikt. Het is natuurlijk niet fijn om met middelen te werken die niet milieuvriendelijk zijn. Gelukkig gebeurt dit al steeds minder. Fabrikanten bieden meer en meer pompen met koudemiddel op milieuvriendelijke wijze aan. Je kunt dan op een goede manier de woning verwarmen. Ook de COP-waarde is van belang. Dat is het rendement van de pomp. Je wilt natuurlijk wel dat dit zo gunstig als mogelijk uitpakt.

2. Zorg voor weinig geluidshinder

Een moderne warmtepomp moet ook niet te veel geluid maken. Het probleem was voorheen altijd dat de buitenunit flink wat geluid kon produceren. Daar had je binnen zelf misschien niet zoveel last van. Mensen in je omgeving merkten dit echter wel. De oudere modellen waren hiervoor dus niet goed geschikt. Kijk naar moderne pompen die wel goed geluidsarm zijn. Daarbij kijk je dus ook naar wat er in de wet over geluidsproductie is opgenomen. Daar moet je wel aan voldoen als bewoner. Gelukkig zijn er genoeg stille warmtepompen verkrijgbaar in de huidige markt.

3. Werken met de juiste installateur

Zelf de warmtepompen aansluiten is niet direct een goed idee. Het is veel beter om de installatie door specialisten te laten verzorgen. Dit zijn monteurs die zijn opgeleid om veilig met koudemiddel te werken. Het is bovendien ook zo dat alles dan perfect werkt. Daarnaast is het dé manier om alles veilig te laten werken. Zoals je ook zorgt dat de geluidsproductie beperkt wordt, zoals hiervoor besproken. In sommige gevallen is het ook zo dat er subsidies te krijgen zijn voor het werken met kenners.

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Met een warmtepomp in huis verbeter je de duurzaamheid van je woning. Een warmtepomp verwarmt je huis met elektriciteit in tegenstelling tot een CV-ketel die op gas werkt. Met een warmtepomp installatie ga je minder stroom en gas gebruiken, waardoor je bespaart op maandelijkse kosten. De extra stroomkosten bij een warmtepomp zijn namelijk veel minder dan je huidige gaskosten. Zo bespaar je maandelijks veel geld op je energierekening.

Een ander groot voordeel van een warmtepomp is dat deze manier van verwarmen vele malen milieuvriendelijker is. Met een warmtepomp draag je bij aan een beter milieu door minder CO2 uitstoot te produceren. Kortom, een warmtepomp kopen is een slimme investering die bovendien ook binnen enkele jaren al terugverdiend is!

Klik hier voor nog meer handige tips!