Wat dekt een inboedelverzekering?

Het is in Nederland niet verplicht om een inboedelverzekering te hebben, maar wel zeer verstandig! Een inboedelverzekering kan je namelijk een hoop kosten besparen als je onverhoopt te maken krijgt met bijvoorbeeld een inbraak, brandschade of wateroverlast. Zulke gebeurtenissen zijn al vervelend genoeg, en dan is het fijn als je een inboedelverzekering hebt die de schade vergoedt. Maar welke schade kan je nu precies claimen bij de inboedelverzekering? Wij hebben de belangrijkste punten alvast voor je op een rijtje gezet.

Spullen die niet ‘nagelvast’ zitten

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in de woning die niet nagelvast zitten. Dit wil zeggen: spullen die los in de woning staan en die niet permanent aan de woning bevestigd zijn. Denk hierbij aan je meubels en waardevolle spullen maar ook aan zwevende vloeren en gordijnen. Sommige inboedelverzekeringen vergoeden ook schade aan- of veroorzaakt door huisdieren. Hier zitten echter wel voorwaarden aan verbonden. In alle gevallen kan je het beste eerst inboedelverzekeringen vergelijken voordat je een verzekering afsluit. Je wilt immers voorkomen dat je teveel betaalt! 

Huiskamer met hoekbank

Dekkingen inboedelverzekering

Net als bij een autoverzekering kan je bij een inboedelverzekering kiezen uit verschillende dekkingen. De basisdekkingen keren meestal alleen uit bij schade waar je zelf niks aan kunt doen zoals schade door inbraak, blikseminslag, stormschade of brandschade. Een allrisk inboedelverzekering keert in sommige gevallen wel uit bij schade die je zelf veroorzaakt hebt. Heb je bijvoorbeeld per ongeluk een kop thee over je laptop heen gegooid? Dan is de kans groot dat een allrisk inboedelverzekering de schade (voor een deel) vergoedt. 

Nieuwwaarde of dagwaarde

Alle verzekeringen maken onderscheid tussen nieuwwaarde en dagwaarde. De nieuwwaarde is het bedrag waarvoor je de items nieuw hebt gekocht. De dagwaarde is de waarde van de spullen op het moment dat ze kapot gingen. Als je schade hebt en je verzekering keert de nieuwwaarde uit van de beschadigde spullen, dan zou je de meeste spullen kunnen vervangen door een nieuw exemplaar. De meeste inboedelverzekeringen keren echter dagwaardes uit waardoor je vaak maar een fractie van de oorspronkelijke waarde van je spullen terugkrijgt. Als je te maken hebt met schade dan zit je natuurlijk niet te wachten op geruzie met je verzekeringsmaatschappij. Verdiep je van tevoren dus goed in de polisvoorwaarden voordat je een inboedelverzekering afsluit. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan!