Wat is het geschikte moment om je dakgoten te vervangen?

16 februari 2021
TuinierenCadeaus voor buiten

Ben je de aanblik van je dakgoten een beetje beu of heb je regelmatig te maken met lekkages? Mogelijk denk je erover om de dakgoten te laten vervangen. Maar het inschakelen van een dakdekker om alles te vervangen is nogal een ingrijpende en prijzige aangelegenheid. Is het echt nodig om te vervangen of kun je met een reparatie ook nog een tijdje vooruit? In deze blog kun je lezen wanneer je beter kunt vervangen en in welk scenario een kleine reparatie aan je goten ook een prima oplossing is.

Een dakgootreparatie

Een kleine lekkage is natuurlijk geen reden om direct al je dakgoten te vervangen. In de meeste gevallen is er sprake van een scheurtje, een barst, een verstopping of rotte plekken (bij een houten dakgoot). Als het euvel zich beperkt tot een loslatende soldeernaad of een klein scheurtje hebben de meeste dakdekkers aan een half uurtje genoeg om de goot te repareren. Vervolgens kun je weer jaren vooruit en kan je het vernieuwen van je dakgoten nog even uitstellen.

Dakgoten vervangen

Is er veel waterschade ontstaan of zijn je goten al verschillende keren gerepareerd maar blijven de lekkages terugkomen? In deze situatie kun je de goten wellicht beter laten vervangen. Dat bespaart op korte termijn nieuwe kosten en problemen. Ook als er grote stukken van je houten dakgoten verrot zijn is vervangen de beste optie. De situatie wordt namelijk alleen maar slechter.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat je het huis net nieuw gekocht hebt en dat je helemaal niet blij bent met wat er onder de dakrand hangt. Dan heb je weinig keus. Althans, dat hangt er maar net vanaf hoe je het bekijkt. Er zijn namelijk meerdere materialen om uit te kiezen wanneer je op zoek gaat naar nieuwe goten.

Welk materiaal kies je?

Besluit je voor een nieuwe dakgoot te gaan dan begint de keuzestress: welk materiaal kies je? De meest gekozen materialen zijn kunststof, hout, koper en zink.

Van deze materialen zijn kunststof en hout het voordeligst in de aanschaf. Kunststof is goed bestand tegen ons veranderlijke Hollandse weer en gaat een hele poos mee. Hout heeft in verhouding wat meer onderhoud nodig, een wat kortere levensduur maar heeft vaak wel een warmere uitstraling. En een houten goot past bij vrijwel ieder huis.

Zink of koper

Ook zink wordt ontzettend veel gebruikt voor dakgoten. Zink heeft een lekkere strakke look die goed past bij verschillende soorten gevels en dakbedekkingen. Het is weerbestendig en gaat erg lang mee. Dat maakt een keuze voor zink prijstechnisch erg interessant ten opzichte van de andere materialen.

Ga je voor koper dan geef je het dak een unieke traditionele look. Er is weinig zo mooi als een fraaie koperen goot met bijpassende koperen regenpijp. En je hebt er een leven lang plezier van. Vanwege het oxidatieproces zal de koperen goot over de jaren een groenige gloed krijgen. Echt een prachtig beeld bij een authentieke woning. Zo’n koperen dakgoot heeft het in zich om echt de eyecatcher van je gevel te worden.