Wat je dus NIET moet doen bij een verstopte afvoer

Een verstopte afvoer kan op vele manieren opgelost worden, maar… er zijn goede én slechte manieren. De goede ken je misschien al, zoals het gebruik van soda en heet water. Over de slechte methodes hoor je echter minder, maar die zijn juist zo belangrijk. Veel doe-het-zelvers denken namelijk slim te zijn en gebruiken dan middelen die behoorlijk wat schade kunnen aanrichten. Welke dat zijn, leggen we hier graag uit!

Waarom chemische ontstoppers not done zijn

Chemische – dus bijtende – middelen kunnen je leidingen beschadigen en ze zijn slecht voor het milieu. Bovendien kunnen ze bij verkeerd gebruik brandwonden veroorzaken. Gebruik je wel een chemisch middel, maar moet je later toch een rioolspecialist inschakelen? Vertel hem dan wat je hebt gebruikt, zodat hij zich tegen de chemicaliën kan beschermen.

Waarom ontstoppingsveren ook niet prettig werken

Een ontstoppingsveer is een flexibele metalen kabel waarmee je vuil uit afvoeren kunt doorprikken of verwijderen. Gebruik je de kabel op de verkeerde manier, dan kun je afvoer ermee beschadigen. Gebruik dit gereedschap dan ook liever niet, tenzij je er echt goed mee kunt omgaan.

Hoe je sowieso een verstopping voorkomt

Natuurlijk zit je niet te wachten op een verstopping in je gootsteen. Wie wel? Maar juist dan is het belangrijk dat je veel aandacht besteed aan het onderhoud van je afvoeren. Concrete tips nodig voor verantwoord onderhoud? Ook die hebben we voor jou verzameld. Bekijk dit lijstje maar eens!

  1. Spoel alle afvoeren maandelijks met soda en heet water.
  2. Spoel geen tampons en maandverband door de wc.
  3. Giet nooit jus of andere vetresten in afvoeren.
  4. Gebruik zo min mogelijk of geen chemische (schoonmaak-)middelen.
  5. Vis haren en etensresten op tijd uit de afvoer.
  6. Ga je de vaat doen? Verwijder dan eerst alle grove etensresten.
  7. Plaats zeefjes op je afvoeren: zo voorkom je dat er alsnog resten in een putje verdwijnen.  

Wat als je toch hulp nodig hebt bij afvoer ontstopping?

Het is vrij eenvoudig: je surft naar rioolprobleemkwijt, want daar vind je een ervaren vakman die ook nog eens in jouw buurt werkzaam is. Even je woonplaats intikken en zijn gegevens verschijnen. Je kunt hem direct bellen of – als het geen haast heeft – mailen voor een afspraak. Hij is bevoegd om dit werk te doen, biedt eerlijke offertes en hij biedt altijd heldere uitleg over de werkzaamheden. Wacht je nog ergens op? Maak vandaag nog contact!