Wanneer je kozijnen moet uitkiezen, heb je hoofdzakelijk drie verschillende opties, namelijk hout, kunststof en aluminium. Maar wat is nu het best? Het een is natuurlijk niet beter, dan het andere maar alle materialen hebben wel allemaal hun eigen eigenschappen. Daarom laten we je in dit artikel zien wat de verschillende eigenschappen van de verschillende materialen zijn. Zo kun jij uiteindelijk zelf een keuze maken uit het soort kozijn dat het best bij jouw wensen en eisen past.
Kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen zijn eigenlijk het populairst onder de kozijnen. Dit komt vooral, omdat ze onderhoudsarm zijn. Enkele nadelen van kunststof kozijnen zijn de uitstraling en bij kleine beschadigingen zijn de kozijnen moeilijk te repareren. Veel mensen vinden kunststof geen warme uitstaling hebben, maar ook daar hebben leveranciers al weer op ingespeeld door kunststof kozijnen in een houtlook aan te bieden. Kunststof kozijnen worden opgebouwd uit verschillende PVC profielen. Deze worden ontwikkeld met behulp van een heel extrusieproces.
Houten kozijnen
De meeste mensen die voor hout kiezen, doen dit vooral vanwege de mooie uitstraling van hout. Dat moet je wel heel belangrijk vinden, want houten kozijnen betekent veel onderhoud. Om de zoveel tijd moet je jouw kozijnen schilderen of laten schilderen. Het voordeel van het kunnen verven van je kozijnen is dat wanneer je smaak nog wel eens verandert je ook je kozijnen een ander kleurtje kunt geven, zonder dat je hier al te veel kosten voor hoeft te maken. Een ander voordeel van hout is dat bij kleine beschadigingen de kozijnen gemakkelijk te repareren zijn.
Aluminium kozijnen
Ook aluminium wordt vaak gekozen vanwege haar mooie uitstraling. Bij grote gebouwen die er echt strak uit moeten zien, worden vaak aluminium kozijnen toegepast. Daarnaast is aluminium natuurlijk ook heel erg stevig. Aluminium kozijnen zijn net als kunststof kozijnen ook relatief onderhoudsvrij. Het grote nadeel van dit materiaal is dat het heel erg duur is. Vaak wel 30% duurder dan kunststof.
Meer tips? Kijk hier.