Zo behandel je je tuinset in het najaar

Wanneer de eerste bladeren van de bomen vallen en de temperatuur steeds lager wordt, verplaatst het leven van veel mensen zich vanuit de tuin naar binnen. Om zo lang mogelijk van je tuinset te genieten en te voorkomen dat om de zoveel jaar nieuwe tuinmeubelen kopen nodig is, wordt aangeraden om tuinmeubilair goed te verzorgen alvorens het op te bergen in het najaar. Maar hoe behandel je je tuinmeubilair nu precies? In dit artikel komen de meest voorkomende materialen voor tuinmeubilair voorbij en leggen we je uit hoe je ze behandelt.

1. Hout

Het behandelen van hout valt onder te verdelen in klein onderhoud en groot onderhoud. Bij klein onderhoud gaat het vooral om het verwijderen van oppervlakkige vlekken. Hiervoor is het wrijven met een natte doek, eventueel met een sopje van groene zeep of water en soda, vaak afdoende.

Bij groot onderhoud komt iets meer werk kijken. Hierbij schuur je het hout eerst licht op om daarmee de oude beschermlaag en eventuele krassen te verwijderen. Breng vervolgens op een schoon gepoetste tafel olie of buitenbeits aan met een dikke kwast of roller voor een nieuwe beschermlaag.

2. RVS, Metaal, Aluminium, Plastic en Graniet

Wat deze materialen met elkaar gemeen hebben is dat ze relatief onderhoudsvriendelijk zijn. In het geval van RVS en plastic is schoonmaken met een natte doek en een sopje van groene zeep meestal voldoende. Voor het poetsen van metaal en aluminium is naast een sopje, ook het gebruik van een zachte borstel aan te raden. Graniet is nog eenvoudiger en vergt nauwelijks onderhoud. Hierbij is het vooral zaak om ontstane vlekken gedurende het jaar zo snel mogelijk schoon te maken met een natte doek.

3. Vlechtwerk

Het behandelen van vlechtwerk kan worden onderverdeeld in oppervlakkig vuil en hardnekkig vuil. Het schoonmaken van oppervlakkig vuil volgt hetzelfde behandelplan als voorgaande onderhoudsvriendelijke materialen. Voor het verwijderen van hardnekkig vuil is iets meer werk vereist. De beste methode is  om niet schuimende zeep enkele minuten te laten intrekken op de vieze plek. Met een tuinslang kunnen vervolgens alle zeep en vuilresten worden weggespoeld.