Welke verzekeringen zijn belangrijk voor in en rondom het huis?

11 januari 2023
WonenCadeaus voor binnen

Wanneer je op het punt staat een huis te kopen, wil je natuurlijk zo zuinig mogelijk zijn op jouw nieuwe stulpje. Gelukkig bestaan hiervoor de nodige verzekeringen die je af kunt sluiten. De ene is verplicht, de andere is niet verplicht maar wél handig om te hebben. Hieronder zetten we een aantal verzekeringen voor je op een rij die belangrijk zijn voor in en rondom het huis.

1. Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering zal de kosten vergoeden bij schade aan jouw inboedel. Met de inboedel bedoelt men alles wat te verplaatsen valt. Denk daarbij aan jouw kast, een laminaatvloer of de televisie. Je bent overigens alleen verzekerd als de schade is veroorzaakt door brand, inbraak, diefstal en schade door het weer. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel handig om af te sluiten. Wil je ook een inboedelverzekering afsluiten? Dan kun je deze woonverzekering vergelijken, zodat je altijd de beste en goedkoopste deal hebt.

2. Opstalverzekering

Een woonverzekering die wél verplicht is bij de meeste hypotheekverstrekkers, is de opstalverzekering. De opstalverzekering zal kosten vergoeden bij schade aan alles wat te maken heeft met opstal. En daarmee bedoelt men alles wat vastzit aan jouw woning. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, een vloer die is gelijmd en de tuin. Ook hierbij geldt weer dat je bent verzekerd als de schade is veroorzaakt bij brand, inbraak, diefstal en schade door het weer. Heb jij zonnepanelen op het dak liggen? Zonnepanelen verzekeren is in dat geval geen overbodige luxe. Bij het aanvragen van een opstalverzekering kun je namelijk aangeven dat je zonnepanelen hebt, zodat ook deze vergoed kunnen worden.

3. Aansprakelijkheidsverzekering

Ook een aansprakelijkheidsverzekering is handig om te hebben. Deze is dan niet verplicht, maar wel aan te raden. Deze verzekering zal namelijk schade dekken wanneer jij schade aanricht aan personen of zaken. Je zult denken: wat heeft dat te maken met jouw woning? Nou, stel dat je tijdens het klussen per ongeluk schade aanricht aan de tuin of de woning van de buren. In dat geval kan een aansprakelijkheidsverzekering tóch wel van toepassing zijn.

4. Overlijdensrisicoverzekering

Als er een huis op jouw naam staat is het hebben van een overlijdensrisico een must. Als jij overlijdt krijgen jouw nabestaanden een bepaald bedrag uitgekeerd, zodat jouw nabestaanden niet in financiële problemen terechtkomen. Bij de ene hypotheekverstrekker is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, bij de ander niet. In ieder geval is het wél aan te raden.