Ben jij iemand die regelmatig een aanhanger nodig heeft? Voor bijvoorbeeld verhuizingen, het vervoeren van meubelstukken of voor het transport van bouwmaterialen? Dan kan het verstandig zijn om zelf een aanhanger aan te schaffen. Op termijn is dat een stuk voordeliger dan huren en daarnaast weet je zeker dat hij altijd tot je beschikking is. Maar welke aanhanger is het beste voor jouw gebruik? En waar moet je op letten bij de aanschaf? Wij zetten hier in dit artikel wat tips voor je op een rij.
Wat wil je vervoeren?
Het belangrijkste aspect van een aanhangwagen is het maximum aantal kilo’s en de afmeting. Voor bijvoorbeeld tuinafval, een meubelstuk of grofvuil volstaat een standaard open aanhanger meestal. Om je lading tegen bijvoorbeeld regen te beschermen kan je de open bak ook overdekken met een dekzeil. Wil je temperatuurgevoelige producten vervoeren, zoals versproducten, dan moet je een overdekte koelwagen gebruiken. Zoek je een aanhanger met een kiep systeem waarmee je makkelijk de lading lost? Dan is een kipper de ideale oplossing. Door een hydraulisch systeem kantel je gemakkelijk de laadbak. Ideaal voor het vervoer van bijvoorbeeld zand of kiezels.
Wat is het maximale trekgewicht van jouw auto?
Het is wettelijk bepaald wat de maximale last is die verschillende soorten auto’s mogen trekken. Dit heeft onder andere te maken met de veiligheid. Een licht klein autootje mag minder gewicht achter zich hebben dan een dikke zware wagen. Op je kentekenbewijs kan je het maximale trekgewicht van jouw auto terugvinden. Let wel op, dit gewicht is inclusief de aanhanger, dus niet alleen de lading.
Een geremde of ongeremde aanhanger?
Er bestaan twee typen aanhangwagens. Geremde en ongeremde. Ongeremde aanhangers hebben geen eigen remsysteem. Het afremmen van de aanhanger is geheel afhankelijk van de auto die hem trekt. Dus als jij met je auto met je auto een noodstop moet maken, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Daarom geldt er voor ongeremde aanhangers ook een maximaal bruto gewicht van 750 kilo.
Geremde aanhangwagens beschikken wel over een eigen remsysteem, de zogenaamde oplooprem. Dit remsysteem treed in werking zodra je auto begint af te remmen. Door dit remsysteem mag deze aanhanger ook een stuk zwaarder belast worden. Geremde aanhangers mogen een bruto totaalgewicht tot wel 3500 kilo hebben. Maar let op. Voor een geremde aanhanger heb je vaak wel een rijbewijs BE nodig.
Wil je meer informatie? Bekijk dan het artikel aanhanger kopen waar op letten op de website van Hapert.