Alles wat je moet weten over een vlonderterras

11 februari 2021
TuinierenCadeaus voor buiten

Kijk je ook uit naar lange zomeravonden in je tuin? Grijp dan het voorjaar aan om je daarop voor te bereiden en je terras een update te geven! Na al het winter- en herfstweer is een grondige schoonmaak vaak geen overbodige luxe, wellicht is zelfs meer nodig en kan je terras wel een nieuwe ondergrond gebruiken. Denk je nu meteen aan nieuwe tegels? Dat kan, maar vergeet vooral het gebruik van vlonderplanken niet! Wij leggen je graag uit waar je op moet letten bij het aanleggen van een prachtig vlonderterras, wij garanderen je een super eindresultaat.

Helder of faal; welk materiaal?

De keuze is reuze waar het gaat om vlonders. Om je op weg te helpen is het goed om als eerste te bepalen wat je mooi vindt. Wil je een rustieke en natuurlijke look, kies dan voor hout. Dit klinkt overzichtelijk maar binnen hout is veel diversiteit; ga je voor Douglas hout, bamboe, hardhout of zachthout? Elke soort heeft zijn eigen sterke punten, maar tevens nadelen. Lees onze andere blogs en je bent helemaal op de hoogte.

Naast hout heb je WPC composiet, het grote voordeel hiervan is dat het eenvoudiger is in onderhoud en zeer lang meegaat. En wat lang meegaat is duurzaam! Composiet bestaat uit een combinatie van 50% houtvezel en 50% kunststof. Dit zorgt ervoor dat het onderhoudsarm is én dat er geen splinters ontstaan. Realiseer je wel dat de prijs van composiet vaak hoger is vergeleken met hout. 

Dik, dun, hol of bol?

Wanneer de keuze voor materiaal is gemaakt kun je door naar het volgende; Hoe intensief gaat het terras gebruikt worden en aan welke omstandigheden wordt het blootgesteld? Dit heeft invloed op jouw keuze, bij hout speelt de dikte een rol. Je hebt meestal de keuze uit standaardmaten als 1,8 cm, 1,9 cm, 2 cm en zo verder. Het spreekt eigenlijk voor zich, hoe dikker de plank hoe meer de plank aankan.

Wanneer je oog gevallen is op composiet dan heb je de keuze uit holle vlonderplanken, semi-massieve vlonderplanken en massieve vlonderplanken. Globaal gezegd kun je uitgaan van de stelregel ‘hoe intensiever het gebruik en zwaarder de omstandigheden, hoe massiever de plank moet zijn’.

Wat erop of eronder bij je terrasvlonder?

Nu we de keuze tussen uitstraling, gebruik, budget en onderhoud hebben gemaakt komt pas het echte werk; Het terras moet worden gelegd!

Een goede ondergrond is bij de aanleg van een vlonderterras zeer belangrijk. Voor meer informatie over onderbalken, lees dan deze blog. Wanneer de ondergrond gelegd is, kun je houten planken er zo opschroeven. Bij composiet bevestig je de planken met speciale bevestigingsclips (bijna) blind aan elkaar.

Mocht je nou geen zin hebben om naast al deze keuzes ook nog alle bijbehorende spullen uit te moeten zoeken? Dat snappen we en is geen probleem, dit hebben wij namelijk al voor je gedaan. Wij bieden in ons assortiment diverse totaalpakketten aan. Bestel alles in één keer en geniet dit jaar nóg eerder van de zon op je terras, succes!