Groen feest: hoe geef je duurzame cadeaus

We leven in een tijd waarin duurzaamheid en oog voor het milieu steeds belangrijker worden. Als iets namelijk belangrijk is, is het wel om goed voor de aarde te zorgen. Want ook komende generaties moeten nog goed op deze aarde kunnen leven. Daarvoor zijn we met z’n allen verantwoordelijk. Door te kiezen voor duurzame én originele kerstcadeautjes, voor een scherpe prijs, draag je hier een steentje aan bij. Duurzaam houdt in dat een product lang meegaat, milieuvriendelijk is en tegen een stootje kan. Maar welke leuke milieuvriendelijke en originele kerstcadeautjes zijn er zoal? Wat zijn de mogelijkheden op dit gebied? Lees snel verder, want in dit artikel hebben we de ons inziens meest bijzondere en duurzame kerstcadeaus verzameld.

1. Duurzaam groeipapier

Een van de meest milieuvriendelijke originele kerstcadeautjes die je in de decembermaand kunt weggeven als verrassing, is duurzaam groeipapier. Dit bijzondere papier is gemaakt van 100 procent natuurlijke en afbreekbare producten en zit vol met zaadjes. Dat laatste is interessant, want als je groeipapier, ook wel bekend als zaadpapier, in de grond stopt? Dan komen er bloemen of plantjes uit. Hoe origineel en duurzaam is dat!

2. Originele planten en/of bloemen

Sowieso een duurzaam cadeau is een fraaie boeket bloemen of een gave plant als kerstcadeau weggeven aan iemand die dicht bij staat. Door zorgvuldig een mooie gekleurd boeket samen te stellen of voor een exotische plant te gaan, kun je de ander laten zien hoeveel je om hem of haar geeft. Prettig is dat bloemen en planten in huis of de tuin ook gezond zijn. Ze maken van CO2 zuurstof, reinigen afvaldeeltjes uit de lucht en stimuleren de biodiversiteit in je tuin. Een prima cadeau dus als je iemand die ook voor duurzaamheid en een gezond milieu gaat, tijdens de kerst wilt verrassen.

3. Duurzame gift sets voor in de badkamer

Met een leuk verzorgingspakket, bijvoorbeeld van het duurzame merk Janzen, kun je een ander rond de kerst ook heel blij maken. In een duurzaam verzorgingspakket zitten luchtjes, shampoos en andere verzorgingsproducten die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten, daardoor goed afbreekbaar zijn en dus het milieu niet onnodig belasten. Een ideaal kerstgeschenk om aan iemand te geven die milieubewust is en op die manier wil leven!

4. Een batterijoplader op zonne-energie

Een oplader voor smartphones op zonne-energie is ook een prima kerstcadeau om te geven als je voor duurzaamheid gaat. Er zijn tegenwoordig supersterke opladers op zonne-energie, die krachtig genoeg zijn om een mobiele telefoon op te laden!

5. Een doe-het-zelf drankpakket: maak zelf jenever, wijn of bier 

Een leuk duurzaam cadeau-idee voor de kerst is, als de ontvanger van alcohol houdt, om een doe-het-zelf drankpakket weg te geven. Op deze manier kan de ontvanger op een duurzame manier zelf zijn eigen graanjenever, speciaalbiertje of wijntje maken. Dit soort pakketten worden door drankliefhebbers zeer gewaardeerd. Vaak bevatten dit soort geschenkdozen ingrediënten om meerdere drankjes mee te maken, een bijhorend glas en eventueel nog andere leuke accessoires.