Of je nu een ware kunstenaar bent of het simpelweg een keer wilt uitproberen: met chemisch etsen kun je allerlei moois creëren. Zo kun je deze bewerkingstechniek gebruiken voor het maken van een naam- of (huis)nummerbordje of voor een industrieel kunstwerk voor aan de muur. In dit artikel lees je wat chemisch etsen precies is en hoe je er zelf mee aan de slag kunt.
1. Wat is chemisch etsen?
Chemisch etsen wordt ook wel ‘chemisch graveren’ genoemd. Je creëert er namelijk een afdruk mee op een RVS, messing of bronzen oppervlak. Je bewerkt het betreffende oppervlak met een zuurmiddel, waardoor er een chemische reactie optreedt. Deze reactie zorgt dat een gedeelte van het oppervlak gecontroleerd oplost; ook wel wegbeitsen genoemd. Het gebeitste gedeelte vormt vervolgens een contrast met het niet gebeitste oppervlak. Op die manier ontstaat er een herkenbare vorm, tekst of afbeelding.
2. Stappenplan voor chemisch etsen
Voordat je daadwerkelijk het chemisch etsen uit gaat voeren, dien je het oppervlak zorgvuldig schoon te maken. Verwijder oneffenheden met een vijl, schrob het oppervlak met een schuurspons en chloor en spoel na met water. Werk altijd met beschermende handschoenen aan. Een beschermende bril kan ook wenselijk zijn.
Chemisch etsen
- Kies of maak een vorm, tekst of afbeelding om in het oppervlak te etsen. Zorg voor voldoende contrast.
- Breng de vorm, tekst of afbeelding op het oppervlak aan. Dit kun je eenvoudig door een strijksjabloon met transferpapier gebruiken. Het transferpapier bedekt de delen die je niet wilt etsen.
- Bedek de randen van het oppervlak om te voorkomen dat deze worden geëtst. Dit kun je doen met tape, verf of lak.
- Kies het zuur waarmee je wilt etsen. Geschikt zijn zoutzuur, salpeterzuur en zwavelzuur.
- Leg het oppervlak ondersteboven in een bak met het betreffende etszuur. Tik af en toe tegen de bak om het etszuur in beweging te houden.
- Haal het oppervlak uit het zuur en maak dit schoon. Spoel het oppervlak af met water en zuiveringszout om zowel het zuur als transferpapier te verwijderen.
Het etszuur dien je naderhand weg te gooien bij het chemisch afval.