Asbest in huis: moet dit verwijderd worden?

Heb jij een vermoeden van asbest in huis? Dan snappen wij dat je jezelf afvraagt of dit direct verwijderd moet worden. Op dit moment is het nog niet verplicht om asbest in huis te (laten) verwijderen. Als er gebonden asbest aanwezig is, is de kans zelfs groot dat je dit voorlopig mag en kan laten zitten. Zit er asbest in het dak verwerkt? Dan is het verplicht om het asbest te laten verwijderen voor 1 januari 2024. 

Is het verstandig om asbest te verwijderen?

Ondanks dat het in sommige gevallen mogelijk is om voorlopig het asbest in huis te laten zitten, kan het ook verstandig zijn om het te verwijderen. Zeker als er risico bestaat dat het asbest beschadigd wordt is het (laten) verwijderen een verstandige keuze. Zo voorkom je dat het asbest beschadigd en zich verspreid in de lucht.

Bij asbest in huis is het in sommige gevallen verstandig om het asbest direct te verwijderen of te laten verwijderen. Gebonden asbest tot een oppervlakte van 35 vierkante meter mag je zelf verwijderen. Is er mogelijk gevaar dat de schadelijke asbestvezels zich in de lucht verspreiden? Dan is het verplicht om een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in te schakelen.

Bij het huren van een woning is de verhuurder verantwoordelijk voor het verwijderen van het asbest, echter kan hij niet gedwongen worden om dit te doen. Een verhuurder is pas verplicht om asbest te verwijderen als de aanwezigheid ervan verboden wordt of als er een risico op verspreiding is.

Wanneer is het verwijderen van asbest verplicht?

De overheid heeft een asbest planning opgesteld, waarin uitgestippeld staat wanneer asbest in zijn geheel verdwenen moet zijn. Op dit moment staat er een algeheel verbod op de aanwezigheid van asbest vanaf 2024. Echter is de kans groot dat dit wederom veranderd, waardoor men meer tijd heeft om al het asbest te verwijderen of te laten verwijderen. Een ding dat wel zeker is, is dat we in de toekomst als Nederland geheel asbestvrij zijn. Bij de aanwezigheid van asbest heb je de keuze uit het zelf verwijderen of het inschakelen van een asbestsaneerder.