Betonnen poeren 15×15 cm als fundering voor je terrasoverkapping

Betonnen poeren, ook wel betonpoeren genoemd, zijn er in vele verschillende maten zoals 15×15 cm. De betonpoeren van 15×15 cm worden over het algemeen het meest gebruikt. Betonpoeren zijn erg handig voor een stevige en solide fundering voor je bouwwerk. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken voor schuttingen, veranda‚Äôs, overkappingen of bijvoorbeeld buitenspeelgoed zoals schommels.  Betonnen poeren voorkomen dat je bouwwerk bij een harde wind omwaait of wegzakt. Ook beschermt een betonpoer het bouwwerk tegen vocht vanuit de grond. Dit komt omdat de betonpoer iets boven de grond uitsteekt en zo de staanders niet in contact komen met de vochtige grond.

Het plaatsen van betonpoeren

Betonpoeren plaatsen is eenvoudig en kan makkelijk zelf gedaan worden. Wel is het erg belangrijk dat je zorgt dan de betonpoer recht in het gat staat. Ook moet er altijd nog een stukje van de betonpoer, ongeveer 10 centimeter, boven het grondoppervlak uitsteken. Onder de betonpoer kun je nog een funderingstegel plaatsen om er zeker van te zijn dat de betonpoer niet wegzakt.

Het wordt aangeraden om snelcement in het gat te storten zodat je er zeker van bent dat de betonpoer op zijn plek blijft staan, alvorens je de grond er weer op doet om het gat dicht te maken. Vervolgens dien je bovenop de betonnen poer van 15×15 cm een stelplaat, ook wel een hoogteverstelling, te plaatsen waarmee je de houten paal kunt verbinden met de poer. Let hierbij op de maat van de palen zodat je het juiste stelplaatje koopt wat qua afmeting precies uitkomt met de paal voor een optimale fundering.

Betonnen poeren 15×15 cm kopen

Bij bouwmarkten en gespecialiseerde webshop kun je vele verschillende betonnen poeren bestellen, zo ook de betonpoer 15×15 cm. Ook deze betonpoer is er in verschillende varianten. Je kunt de betonpoer krijgen in het grijs of antraciet, en ook in trapezevorm of juist een rechte betonpoer. De trapezevormige betonnen poer wordt vooral gebruikt voor zwaardere bouwwerken zoals carports of tuinhuisjes. Dit komt omdat deze vorm de draagkracht meer kan verdelen. Een rechte betonpoer wordt vooral voor schuttingen gebruikt omdat je met deze rechte betonpoer de schuttingdelen strak tegen elkaar kan plaatsen. Bij de Betonpoerengigant kun je betonpoeren van 15×15 cm kopen met draadeind, schroefhuls of andere combinaties die handig zijn om de betonpoer aan de staander te kunnen bevestigen.