Beweeg je te weinig? Wij helpen je op weg

Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders onvoldoende beweegt. Voor volwassenen is het advies van de Gezondheidsraad om iedere week minstens 2,5 uur ‘matig intensief’ te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, te fietsen of te zwemmen. Helaas doen veel Nederlanders dat dus nog niet. Val jij onder deze groep? Dan helpen wij je graag op weg naar een gezondere levensstijl.

Het belang van lichaamsbeweging

Allereerst willen we je graag motiveren met de voordelen van meer beweging. Natuurlijk hou je je lichaam er beter mee in vorm: je bouwt meer spier op, verbrandt meer vet en je blijft flexibeler. Je kansen op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten nemen af. Ook slaap je beter naarmate je meer beweegt en je concentratievermogen wordt ook beter. Daarbovenop werkt bewegen stressverlagend en kan het zelfs klachten van angst en depressie verminderen. Kortom: genoeg redenen om meer te bewegen!

Bouw het rustig op

Ben jij iemand die snel ergens helemaal voor gaat? Als het aankomt op sporten is dat hartstikke goed, maar je moet ook waakzaam zijn. Je wilt niet te snel en te veel bewegen na een lange periode van inactiviteit, want dan verhoog je de kans op overbelasting en blessures. Het beste is om het sporten langzaam op te bouwen, zodat je spieren en conditie opbouwt. Als je dit niet doet, heb je kans op vervelende klachten, zoals bijvoorbeeld hielspoor dat vaak veroorzaakt wordt door overbelasting na het hardlopen.

Ga bewegen met een vriend

Misschien heb je al vaak geprobeerd om meer te sporten, maar vind je het moeilijk om jezelf te blijven motiveren. Sporten met anderen kan daarbij heel erg helpen. Het is niet alleen gezellig, je voelt ook een sociale verplichting om op de afgesproken tijd te komen sporten. Je kunt samen naar de sportschool gaan of samen gaan hardlopen, maar gezellig samen wandelen telt natuurlijk ook al als lichamelijke beweging. 

Weinig tijd? Kijk wat wél kan

Heb je eigenlijk al te weinig vrije tijd en zit je er niet op te wachten om dit te vullen met sporten? Kijk dan op wat voor manieren je jezelf wel meer aan het bewegen kan krijgen. Overweeg bijvoorbeeld naar je werk te fietsen, of naar de supermarkt te wandelen. Ook kun je ervoor kiezen om tijdens pauzes op je werk een ommetje te maken, eventueel met een collega. Op die manier ben je niet veel meer tijd kwijt aan lichaamsbeweging, maar kom je wel sneller aan de geadviseerde 2,5 uur. 

Meer lezen over woontips? Klik dan hier.