Bladeren in de tuin: Laten liggen of opruimen

Al die afgevallen bladeren elke herfst. Hartstikke mooi, maar wat doe je ermee. Kort antwoord: Weghalen van het gras, terras en paden maar in de rest van de tuin lekker laten liggen. 

Bladeren herfst

Weghalen van gras, terras en paden

Gras heeft licht nodig. Bij te weinig licht kan het geel worden en krijgt onkruid meer kans. Dus af en toe even een rondje doen met een grashark of bladerhark.

TIP! In plaats van alle bladeren weg te halen van het gras kun je ze ook fijnhakken met de grasmaaier. Dan heb je direct het gras bijgevoerd. En dit werkt ook nog eens onkruid bestendig. (niet aan te raden als er een dik pak bladeren ligt)

Op paden en terrassen zorgen bladeren ervoor dat het glad en vies wordt. Dit kan gevaarlijk en/of vervelend zijn. Maar zeker in het begin van de herfst laten wij de bladeren waar ze niet in de weg liggen meestal liggen. Dit hoort toch bij de charme van de herfst. 

Grasveld met herfstbladeren

Laten liggen rondom planten en in borders

In de aarde kunnen bladeren geen kwaad. En kan het zelfs een positief effect hebben. Een laag bladeren werkt isolerend. En de bladeren zullen gedurende de winter langzaam composteren. Waardoor de aarde in de tuin weer verrijkt wordt. 

Wel is het aan te raden om in het voorjaar, als je de tuin zomerklaar maakt, al te dikke lagen bladeren te verwijderen of kleiner te maken en te verspreiden.