Het is zover: jij gaat je tuin voorzien van een prachtige, groene grasmat. Eentje waar de kinderen lekker op kunnen ravotten, of je huisdieren veel plezier van gaan hebben. Of je houdt hem lekker voor jezelf en gaat genieten van de prachtige groene aanblik die het jouw tuin gaat geven! Als je voor gras gaat, wil je straks natuurlijk wel een gezond en onderhoudsvriendelijk gazon. Op welke dingen moet je dan letten als je de eerste stappen gaat zetten in de aanleg ervan? Waar let je op als je jouw gras gaat uitkiezen?
Onze tip: ga voor graszoden
Je kunt natuurlijk met graszaad in de weer en geduldig wachten tot je zwarte zandbak langzaamaan verandert in een mooi siergazon. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd: je moet er bijzonder veel geduld voor hebben, en je kunt je tuin echt een flink paar weken niet gebruiken. Ga jij voor een sneller resultaat? Maak dan gebruik van graszoden! Deze kant-en-klare groene matten bevatten veel gezonde grasplantjes, die weinig ruimte laten voor onkruid. Zo heb je vanaf dag 1 direct een groen grasveld!
Ook bij het uitkiezen van graszoden zijn er natuurlijk genoeg aandachtspunten. Welke vragen moet je jezelf en de kweker stellen, voor je graszoden gaat kopen?
1) Hoe lang heeft het gras mogen groeien?
De groeitijd van je graszoden is een bepalende factor in de kwaliteit van het gras. Heeft het langer mogen liggen, dan zijn de graswortels sterker en kunnen de plantjes meer hebben: zijn de plantjes nog te jong, dan liggen verdroging en kale plekken op de loer. Vraag je kweker dus hoe lang de graszoden de tijd hebben gekregen om te groeien: bij minder dan 10 maanden groeitijd moet je deze graszoden niet eens in overweging nemen. En wil je een betere kwaliteit gras? Ga dan voor minimaal 13 tot 14 maanden groeitijd.
2) Zijn er plastic netten in je gras verwerkt?
Waarom zou je in vredesnaam plastic netten verwerken in je gazon? Nou, omdat je gras dan sneller te oogsten is. Minder groeitijd, sneller van het veld: dat is handig voor de teler! Je zit vervolgens echter wel altijd met die netten in de grond. Linke soep als je gaat verticuteren, of als er kinderen op je gazon spelen. En plastic in de bodem is natuurlijk nooit een goed idee! Blijf dus weg van graszoden met plastic netten, ook als de kweker zegt dat de netten afbreekbaar zijn. Je levert simpelweg in op kwaliteit!
3) Hoe milieuvriendelijk is je gras gekweekt?
Hoe is jouw grasmat bemest, en welke middelen zijn er gebruikt om onkruid in het gras te verdelgen? Ook dit zijn belangrijke dingen om je in te verdiepen, voor je gras aanschaft van een bepaalde kweker. Tijdens deze twee processen kunnen er namelijk een boel chemicaliƫn in jouw grasmat verdwijnen. Zit je hier niet op te wachten? Kies dan voor een natuurlijk gazon, dat biologisch gekweekt wordt. Zowel qua bemesting als qua onkruidbestrijding is er ook een natuurlijke methode. Zeker als er veel op je gras gespeeld wordt door kinderen of huisdieren is het een belangrijk aandachtspunt.
4) Past de grassoort bij jouw gebruik van je gazon?
Sommige mensen hebben een gazon alleen voor de sier, en bij anderen wordt er elke dag uitgebreid op gestoeid en gespeeld. Dat maakt nogal een verschil voor de grasmat die je kiest! Let er dus bij de aanschaf van je graszoden op dat de kwaliteit van het gras past bij je gebruik van het gazon. Soms is een voordelige groene mat voldoende, maar bij intensief gebruik is het goed om iets meer te investeren in een premium graszode.
Groen en gezond Drents gras, zonder netten
Wil jij graag ruim de keuze hebben bij het selecteren van jouw nieuwe graszoden? Bestel dan bij Topgazon, een op en top Drentse graskweker in het mooie Nooitgedacht. Geen netten en zo min mogelijk chemicaliƫn: goed gras zonder poespas. Je kunt er voor een voordelige prijs een speelgazon aanschaffen, maar ook gaan voor premium natuurzoden die op een 100% ecologische manier gekweekt zijn. Jij kiest bij Topgazon!