Dakgoot repareren of vervangen? Lees het hier

16 maart 2022
WonenCadeaus voor binnen

Heb je net een huis gekocht, waar een vrij oud dak op zit? Of is het dak van je huidige woning inmiddels ook al wat jaren oud? Het kan zijn dat het tijd is om de dakgoten te laten repareren of zelfs om je dakgoten te vervangen. Misschien denk je dat dit een klus is die wel even op zich kan laten wachten, maar wanneer het echt nodig is om je dakgoot te repareren of te vervangen, is het zaak om dit zo snel mogelijk te doen. Wanneer je dit namelijk uitstelt, krijg je schade. Benieuwd of jouw dakgoot toe is aan vervanging? Dat lees je in deze blog.

Reparatie 

Als je dakgoot kapot is, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn een natte buitenmuur vanuit de dakgoot na neerslag, scheuren en barsten in de naden van de dakgoot,  rot in het hout, schimmels of vochtige binnenmuren. Je kunt problemen voorkomen wanneer je je dakgoot tijdig laat repareren. Ook kun je dit zelf doen. Wanneer je zelf je dakgoot of een deel ervan wil repareren, is het belangrijk dat je dit op een veilige manier doet. Het is namelijk belangrijk dat de ladder stevig staat. Zorg ervoor dat de poten van de ladder niet op een zachte ondergrond staan. Hierdoor kan de ladder namelijk gemakkelijk wegglijden en dat is iets wat je absoluut moet voorkomen. Ook is het belangrijk om schoenen met een diep profiel te dragen. Daardoor voorkom je dat je snel uitglijdt. Wanneer je twijfelt om je dakgoot zelf te repareren, kun je ervoor kiezen een professionele dakdekker in te schakelen. Dakdekkers hebben veel ervaring met het repareren of vervangen van dakgoten en gaan op een veilige manier te werk. 

Vervanging 

Wanneer de problemen aan de dakgoot structureel zijn, is het meestal verstandiger om de dakgoot te vervangen in plaats van te repareren. In sommige gevallen is het genoeg om alleen een deel van de dakgoot te vervangen. Maar vaak kom je er niet onderuit en zal je hele dakgoot vervangen moeten worden. Je hoeft dat pas te doen wanneer je met waterproblemen te maken krijgt, zoals een lekkende regenpijp of een lekkende dakgoot. Wanneer je de dakgoot in zijn geheel vervangt, zul je vochtproblemen op kunnen lossen en zul je ze tevens voorkomen.

Vraag je buren

Wanneer je in een rijtjeshuis woont of in een twee-onder-een-kapwoning, is het aan te raden om met je buren de dakgoot te vervangen of te repareren. Wanneer je namelijk een gezamenlijke dakgoot hebt, ben je allebei verantwoordelijk voor een goede afwatering. Dat geldt tevens voor de rekening die de reparatie of de vervanging van de dakgoot met zich meebrengt.

Voor meer blogs over wonen, klik hier.