Woningrenovatie: inspiratie en tips

21 maart 2022
TipsCadeaus voor binnen

Ben jij toe aan iets nieuws of is je woning zo verouderd, dat vernieuwing noodzakelijk is? Dan is woningrenovatie een geschikte optie. Met een renovatie wordt jouw huis omgetoverd in een thuis die voldoet aan al jouw wensen en eisen. Je huis is weer als nieuw en je kunt er jaren van genieten. Het renoveren van je woning kost veel tijd en geld: daarom lees je in dit artikel handige tips en inspiratie!

Tip 1: Zet al je wensen en eisen op een rijtje

Woningrenovatie is een ingrijpend proces. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk. Start op tijd met de voorbereiding: bedenk wat je wensen en eisen zijn voor nu en in de toekomst. Denk tijdens dit proces vooral praktisch en werk met concreet overzicht.

Tip 2: Weet wat je te besteden hebt

Ook zeer belangrijk: stel vooraf je budget vast. Tijdens een renovatie kunnen de kosten snel oplopen en het is ook verstandig om extra geld te reserveren voor onverwachte situaties. Wist je dat je voor de meeste verbouwkosten een extra lening bij je hypotheek kunt aanvragen? Houdt er rekening mee dat gordijnen, verf, meubels en woonaccessoires buiten de hypotheek vallen.  

Tip 3: Vraag hulp aan specialisten

Het inschakelen van een deskundige is bij een renovatie belangrijk. De vakman is op niet alleen op de hoogte van alle wetten, regels en vergunningen betreft renovaties, maar beschikt ook over de juiste kennis, ervaring en materialen om de renovatie uit te voeren.

Op zoek naar meer inspiratie voor het renoveren van je woning? Op De 10 Beste vind je allerlei informatie over verschillende bouwprojecten voor je huis.

Tip 4: Ga op zoek naar wooninspiratie!

Wanneer al jouw wensen en eisen zijn uitgewerkt tot een concreet verbouwingsplan en de renovatie geplant staat, is het tijd om op zoek te gaan naar wooninspiratie. Bedenk en bekijk goed van welke stijl je houdt en wat bij je woning past: zoek hierbij kleuren, meubels en woonaccessoires uit. Planten doen ook ontzettend veel voor de sfeer in huis.

Een greep uit de woontrends van 2022:

  • Natuurtinten: breng de natuur in huis met kleuren zoals beige, bruin, groen en blauw. Combineer met natuurlijke materialen en prints.
  • Natureltinten: tijdloos en eindeloos populair zijn witte tinten. CreĆ«er rust en ruimte en een mooie basis om flink uit te pakken (of niet) met opvallende meubels en woonaccessoires.
  • Industrieel: ook niet weg te denken uit het rijtje met woontrends: de industriĆ«le stijl. Kies als basiskleur grijs en combineer dit met stoere kleuren zoals geel, rood en blauw. Kies voor grote een opvallende woonaccessoires en stoere zwarte meubels.
  • Opvallende printjes: een leuke trend voor op de muur, combineer een behangetje met een opvallende print en verf de muur daarnaast in een bijpassende (of juist niet) kleur. Zorgt voor een speels effect zonder dat het te druk wordt.
  • Duurzaamheid: een belangrijk onderwerp in het dagelijks leven is duurzaamheid en milieu. Kies voor items van duurzaam geproduceerd hout, Fairtrade planten en milieuvriendelijk plastic.

voor meer wooninspiratie, kijk hier