De beste vloer voor in de woonkamer kiezen

Het is altijd lastig om een passende vloer uit te kiezen voor de woonkamer. Ieder heeft zijn eigen smaak en de keuze is dan ook een persoonlijke kwestie. Er moet met verschillende aspecten rekening gehouden worden bij het uitzoeken van een nieuwe vloer. Heb je al meubilair? Dan moet de vloer hier natuurlijk goed bij passen. Heb je nog geen meubilair en moet je wel al een nieuwe vloer uitzoeken? Dan is het handig om van te voren te kijken wat voor soort meubilair je wilt gaan kopen. Zodat je hierop de vloer kan afstemmen.

Wat voor soort vloeren zijn er?

Je hebt de keuze uit een hoop verschillende soorten vloeren. Hierdoor wordt het kiezen nog lastiger! Elk soort vloer heeft zo zijn voor- en nadelen. De verschillende soorten vloeren zijn: Houten, laminaat, parket, tegels, vinyl, pvc, tapijt en van beton. Laminaat en houten vloeren worden het meeste gebruikt door Nederlanders. Een groot voordeel van een laminaat vloer is dat het in tegenstelling tot veel andere vloeren vochtbestendig en kleurvast is. Ook is het makkelijk te onderhouden en relatief eenvoudig te plaatsen. Een houten vloer houdt weer veel warmte vast in tegenstelling tot een laminaat vloer. Hiernaast is het een natuurproduct en erg duurzaam. Je moet voor jezelf maar is de voor- en nadelen naast elkaar leggen en kijken welke het beste bij jou past.

Belastbaarheid van de vloer

Woon je helemaal alleen of heb je kinderen die de hele dag op de grond spelen? Hier zit natuurlijk een groot verschil in. Het is belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de bovenlaag van de vloer. Als de kinderen de hele dag op de vloer aan het spelen zijn moet de kwaliteit goed zijn. Als je een laminaat vloer wilt kopen dan is het goed om te kijken naar de kwaliteit ervan. Er zijn namelijk verschillen in kwaliteit! Met kinderen of een huisdier is het handig om te kijken naar een houten of PVC vloer. Een houten vloer heeft het voordeel dat het makkelijk te repareren is. Als het versleten is dan kan je het laten schuren en oliën zodat de vloer er weer als nieuw uitziet. En bij PVC vloeren heb je vaak de mogelijkheid om het makkelijk te vervangen.

Vloer Kleuren

Bij het kiezen van de kleuren moet je rekening houden met het meubilair. Als je een lichte vloer kiest en je koopt vervolgens alleen maar witte meubels dan wordt de kamer wel erg licht. Hetzelfde geld voor donkere meubels en een donkere vloer. Dan wordt jouw woonkamer weer erg donker. Hier moet dus goed over nagedacht worden! Hiernaast moet de vloer mooi aansluiten op de muren. Ook moet er gekeken worden naar het lichtinval. Er zijn diverse vloeren die reflecteren. Als er dan de hele dag licht in de woonkamer schijnt kan dit vervelend zijn. In dit geval zou je het beste kunnen kiezen voor een matte vloer. Deze absorbeert het licht. Kies vooral een vloer die jij mooi vindt maar let dus ook op bepaalde aspecten die erbij komen kijken. Je wilt niet dat je achteraf de verkeerde keuze hebt gemaakt.