De Bokashi: Een mini-compostbak voor in de keuken

Een balkon of kleine tuin en dus geen ruimte voor een compostbak buiten? Zet er dan eentje in de keuken. Al je gft-afval kan erin en door Bokashi-starter toe te voegen fermenteert het zelfs zonder nare luchtjes.

Foto door:  Pfctdayelise [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons

Bokashi is het Japanse woord voor “gefermenteerd organisch materiaal”. Met Bokashi kun je organische resten om zetten tot een rijke bodemverbeteraar. Bokashi maak je door je keukenafval of ander organisch materiaal dagelijks te verzamelen in een Bokashi-emmer. Elke dag voeg je daar een schepje Bokashi-starter aan toe, waarmee je het afbraakproces op gang brengt. 

Aftappen

Door het fermenteringsproces komt er sap vrij. Dit wordt onderin de bokashi opgevangen en kun je aftappen en gebruiken als plantenvoeding. Dit is eigenlijk een soort van zelfgemaakte Pokon.

Wat mag er allemaal in?

Eigenlijk alles wat je ook in de groene gft-bak zou gooien. Alleen wel in kleine stukjes (kleiner dan 5 cm).  Dus groente, fruit, vlees, eieren, brood, koffie en thee, plantresten…

Foto door:  Pfctdayelise [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons

Bokashi pakketten

De meeste pakketten bestaan uit twee emmers. Omdat een volle emmer nog een paar weken moet staan totdat al het afval gefermenteerd is. Ondertussen kunt je dan de tweede emmer al vullen.

Wij hebben zelf de bokashi-emmers van Organka en zijn daar erg tevreden over.