Het gazon en de tuin bemesten: hoe en wanneer

Een mooie tuin is een goed onderhouden tuin. Wanneer je je tuin goed onderhoudt, blijft deze gezond en haal je het maximale uit je tuin. Een belangrijk deel van tuinonderhoud is het bemesten ervan: denk hierbij niet alleen aan je (sier)tuin maar ook aan het gazon! In dit artikel lees je over de verschillende soorten mest die je kunt gebruiken, hoe het bemesten het beste uitgevoerd kan worden en wat het beste moment voor bemesten is.

aanhanger voor hovenier

De tuin: wanneer en waarmee bemesten

Het is belangrijk je tuin te bemesten zodat de planten de juiste voeding krijgen en dus kunnen groeien. Dit bemesten gebeurt slechts eens per jaar, in het voorjaar.
Het hangt van het soort grond in je tuin af welke mestsoort je nodig hebt. Ruwweg zijn er vier soorten grond, namelijk: klei-, zavel-, zand- en veengrond. Wil je hier meer informatie over, dan is het raadzaam een medewerker van een lokaal tuincentrum om advies te vragen. Er zijn twee manieren om je tuin te bemesten. Deze zullen er voor zorgen dat de grond vruchtbaarder wordt en de bodemkwaliteit verbetert.
1. Compost: deze meststof bestaat uit plantaardige resten. Een van de grote voordelen van compost is dat het, naast dat het de bodem voedt, de bodemstructuur duidelijk verbetert. Hierdoor kunnen de plantwortels de voedingsstoffen in de grond ook nog eens beter opnemen.
2. Organische mest: deze mest is een combinatie van dierlijke mest en compost. Een groot voordeel van organische mest is dat dit voedingsstoffen niet in één keer maar langzaam aan de bodem afgeeft. Dit heeft dus een langduriger effect dan compost.

Het gazon: wanneer bemesten

Wanneer je denkt aan het bemesten van de tuin bestaat nog wel eens de kans dat het gras vergeten wordt. Maar het gras moet ook bemest worden, zelfs vaker dan de gewone tuingrond. Gras moet het hele jaar door bemest worden, met uitzondering van de winter.

Als men denkt aan het bemesten van de tuin wordt het gras nog wel eens vergeten. Dit is zonde want gezond en goed onderhouden gras kan een tuin echt afmaken. Het gras moet vaker dan de tuin bemest worden, namelijk het hele jaar door met uitzondering van de winter. Hieronder volgt een overzicht per maand.

Januari
In januari is bemesten nog niet nodig. Wanneer het vriest of erg koud is, is het beter om niet over het gras te lopen. Het zal dan beschadigen of zelfs kapot gaan.

Februari/maart
In februari of maart zal het voorjaar haar intrede doen. Wanneer je dan begint met bemesten, zal het gras een mooi groene kleur krijgen.

April
Zijn er kale plekken in het gazon aanwezig, dan is april de maand om dit weer mooi te krijgen. Dit kan door graszoden te leggen of de kale plekken te bezaaien met speciaal graszaad voor kale plekken.

Mei
Is de voorjaarsbemesting er nog niet van gekomen, dan moet dit uiterlijk in de maand mei plaatsvinden.

Juni/juli
Zelfs als het erg droog is, kan je het gazon mooi houden door te bemesten. Zorg wel voor genoeg water en bewater nog eens extra na het bemesten. Kies je ervoor om slechts twee keer per jaar te bemesten, dan kan je het beste voor het voor- en het najaar kiezen en de zomer dus overslaan. In dit geval hoef je in juni dus niet te bemesten. Maai het gras in deze maanden twee keer per week!

Augustus
In augustus hoef je niet te bemesten en is het genoeg om het gras twee keer in de week te maaien. Blijf voor voldoende water zorgen!

September/oktober
Vanaf september volstaat het om eens per week te maaien. Het bemesten dat je in deze maanden doet, heeft tot doel om de wortel genoeg kracht en energie te geven om de winter te laten overleven. Op deze manier is er na de winter snel weer een sterk en mooi gazon waar goed gebruik van gemaakt mag worden!

November/december
In deze maanden wordt het weer erg koud en is het het beste om het gras zoveel mogelijk met rust te laten. Maaien is niet nodig en bemesten kan minimaal of niet gebeuren.