De juiste verlichting

De juiste verlichting in een woning of kantoor is verre van eenvoudig. Daglicht is van invloed op onze stemming, productiviteit en slaapgedrag. De rol van licht en de biologische klok is groot.

Hanglampen

Voordelen

Goede verlichting levert op veel vlakken voordelen op. Licht stuurt signalen naar verschillende hersengebieden die allerlei lichaamsprocessen beïnvloeden. Het maakt dat je alert bent gedurende de dag en ’s nachts kwalitatief beter slaapt. Ben je overdag op een donkere plek, dan worden de hersenen minder gestimuleerd en ben je suffer, minder productief en slaap je slechter.

Lux

De lichtintensiteit wordt aangeduid in de eenheid lux. Het licht van één kaarsvlammetje is 1 lux, een zonnige dag buiten 130.000 lux. In een gezonde omgeving overdag dient er minimaal 1000 lux aanwezig te zijn. De Arbowet zegt dat 500 lux op het tafelblad genoeg is, maar 500 lux op je werkblad betekent vaak maar 200 lux op je netvlies.

Plan

Een goed verlichtingsplan op de werkplek, maar ook in de woning is dus essentieel. Met ledspots in plafonds en wanden wordt mits op de juiste plek geplaatst, voldaan aan voldoende lichtopbrengst. In woningen tellen natuurlijk andere voorwaarden zoals sfeer- en ander indirect licht, maar de basis van direct licht geldt evenzeer.

Basis

Ledspots kennen als basisverlichting een ongekende populariteit. Ze dienen als basisverlichting en met de juiste kleur leveren ze een bijdrage aan het wooncomfort. Goede verlichting bepaalt uiteindelijk de sfeer in de keuken, badkamer, woonkamer, hal of ander interieur. Het gebruik van ledverlichting bespaart ook nog eens elektriciteit en helpt om bij te dragen aan een beter milieu. 

In- en opbouw

Een doordacht lichtsysteem betekent dus planmatig werken waarbij functie en comfort centraal staat. Bij led spot armatuur kopen kan gekozen worden voor in- of opbouw. In nieuwe woningen is de keuze dikwijls inbouw omdat dat in de bouw mogelijk is. Opbouwarmatuur is tegenwoordig vrij minimalistisch en kan in de bestaande bouw met de vaste lichtpunten uitstekend en fraai gemonteerd worden.

Om goede verlichting in een huis te creëren is het van belang om de juiste combinatie tussen lichtbronnen te maken. De juiste verhouding tussen functionele verlichting en sfeerverlichting. Door het gebruik van de juiste lichtbronnen op de juiste plekken is een comfortabel wooncomfort te bereiken.