De taken van een aankoopmakelaar

Het kopen van een huis is voor veel mensen een grote stap in het leven. Het proces dat voorafgaat aan het daadwerkelijk kopen van een huis, kan een lang proces zijn. Voordat je de koopovereenkomst tekent, moet er immers een huis gevonden worden, een bod worden gedaan en het huis moet bezichtigd worden. Voordat je je ultieme droomhuis gevonden hebt, kunnen er weken of zelfs maanden verstreken zijn. Om dit proces te verkorten, kan het verstandig zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Welke taken neemt de aankoopmakelaar uit handen?

Zoektocht

Een makelaar weet precies wat er op de markt te krijgen is. Vaak hebben ze nauw contact met andere makelaars en weten ze dus welke huizen binnenkort op de markt komen. Het gebeurt regelmatig dat een huis alweer verkocht is, voordat deze op een site als bijvoorbeeld Funda komt te staan. Een makelaar heeft dus een handig netwerk waar je gebruik van kan maken.

Bezichtigen

Op zich kan je zelf bepalen of je een huis mooi vindt of niet, daar heb je geen makelaar voor nodig. Wel kan een makelaar goed kijken naar de staat van het huis en of het de prijs waard is. Zo kijkt hij bijvoorbeeld naar dakbedekking en isolatie. Daarnaast weet een makelaar de verkopende partij de juiste vragen te stellen, zodat jij een compleet beeld hebt van het huis dat je misschien wel gaat kopen.

Onderhandelen

Als je je droomhuis hebt gevonden, begint het spelletje van de onderhandelingen. De verkopende partij wil natuurlijk zoveel mogelijk geld krijgen voor het huis, terwijl jij zo min mogelijk wil betalen. Een makelaar heeft dit spelletje al ontelbare keren gespeeld en weet dus tot hoever hij kan gaan. Een makelaar weet precies wat het huis waard is, en heeft ook kennis van de waarde van de overige huizen in dezelfde buurt. Het is dus verstandig om deze onderhandelingen over te laten aan de makelaar.

Koopcontract tekenen

Koopovereenkomst

Wanneer je bod geaccepteerd is, moet de koopovereenkomst getekend worden. Hierin wordt vastgelegd dat het huis daadwerkelijk van jou is. In een koopovereenkomst staan veel juridische termen en er zijn ook een boel kleine lettertjes. Een makelaar is helemaal thuis in dit wereldje en kan je dus goed helpen met het doornemen van de koopovereenkomst. Zo weet je zeker dat er geen misverstanden ontstaan of dat er toch iets in staat waar je liever niet voor tekent.

Ben jij woonachtig in de omgeving van Deventer en ben je nog op zoek naar een makelaar in de omgeving van Deventer? Neem dan een kijkje op deze site: https://thomapost.nl/vestiging/makelaar-deventer/.