De twee belangrijkste woonverzekeringen uitgelegd

Stel je voor: Je woont in een heel fijn huis en hebt het helemaal naar jouw smaak ingericht. Na een flinke regenbui ontdek je dat het dakraam op zolder is gaan lekken en alsof dat nog niet vervelend genoeg was is al dat regenwater bovenop je thuiswerkplek gekomen. Computer kapot, bureau nat. Ontzettend balen! Of je ziet bij thuiskomst na een weekendje weg dat er is ingebroken. Een ruit is ingeslagen en al je waardevolle spullen zijn verdwenen. Help! Helaas kan iedereen dit overkomen en in deze situaties is het een grote opluchting als je goed verzekerd bent. Maar welke woonverzekeringen zijn er handig om te hebben? En wat valt onder welke verzekering? We leggen het in dit artikel aan je uit.

Opstalverzekering

Ben jij in het bezit van een koopwoning? Dan is de kans groot dat je bij het afsluiten van een hypotheek ook een opstalverzekering hebt afgesloten. Veel hypotheekverstrekkers stellen deze verzekering namelijk verplicht. Met een opstalverzekering verzeker je alles dat aan je huis vast zit en niet zomaar verwijderd kan worden zonder schade aan te brengen. Dat zijn bijvoorbeeld de muren en het dak, maar ook de leidingen, de elektrische bedrading, zonnepanelen, de keuken en de badkamer. Wanneer je huurder bent van jouw woning heeft de verhuurder of eigenaar hoogstwaarschijnlijk een opstalverzekering afgesloten. Het is wel altijd raadzaam om voor het tekenen van je huurcontract te controleren of dit daadwerkelijk zo is. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als er schade is aan jouw woning. In het voorbeeld van de lekkage hierboven vallen bijvoorbeeld het dak en raam en eventuele schade aan de vloer eronder onder de opstalverzekering. De schade aan de meubels onder het raam vallen dan weer onder de inboedelverzekering.

Inboedelverzekering

Het afsluiten van een inboedelverzekering is nooit verplicht, maar wel heel verstandig. Met een inboedelverzekering verzeker je alles in en rond het huis dat juist niet aan het huis vastzit. Voorbeelden zijn je meubels, lampen, accessoires, apparatuur en kleding. In feite alle spullen die je ook weer meeneemt als je gaat verhuizen. Heb jij naar jouw idee niet veel waardevolle spullen in huis? Ook dan is het verstandig om toch een inboedelverzekering af te sluiten. Alles bij elkaar opgeteld gaat je complete inboedel toch vaak om een flink bedrag.

Wat zijn de kosten?

De kosten van zowel een opstalverzekering als een inboedelverzekering hangen af van een aantal factoren. In het geval van een opstalverzekering ligt het aan het type woning en de waarde van je huis of appartement. Ook het gekozen eigen risico en de woonplaats hebben effect op de hoogte van de premie. Bij een inboedelverzekering hangt het af van de geschatte waarde van je inboedel, maar ook hier spelen de locatie van je woning en het type huis een rol. De tarieven tussen verschillende aanbieders kunnen ook nogal verschillen. We raden je daarom aan om online een aantal verschillende aanbieders te vergelijken om zo te verzekeraar te vinden die het beste aansluit bij jouw wensen.