De veelzijdigheid van plexiglas

Plexiglas is een ontzettend veelzijdig materiaal. Het heeft de transparante eigenschappen van glas, maar is een stuk lichter in gewicht, flexibeler en minder braakbaar omdat het gemaakt is van kunststof. Daarnaast laat plexiglas meer licht door dan gewoon glas. Daarom zijn er talloze voorbeelden te bedenken waar plexiglas voor gebruikt kan worden. 

Wat is plexiglas?

Plexiglas is officieel een merknaam en werd uitgevonden in de jaren 30 van de vorige eeuw en staat ook bekend onder de namen acrylglas, Perspex of Altuglas. Het is een kunststof met de chemische naam polymethylmethacrylaat (ppma) of in het kort acrylaat. Plexiglas wordt ook wel een thermoplast genoemd. Dat houdt in dat het vormbaar is door het gebruik van warmte. Het materiaal kent vele toepassingen en voor ieder soort project kan je eenvoudig plexiglas op maat bestellen. 

Voorbeelden van toepassingen

Zoals we al eerder schreven heeft plexiglas veel voordelen ten opzichte van gewoon glas. Het is bijvoorbeeld de helft lichter en tot wel 30 keer zo stootvast als glas. Daarnaast zal plexiglas bij beschadiging nooit versplinteren zoals glas doet, maar hooguit scheuren. Vaak wordt het om deze redenen gebruikt voor windschermen en geluidschermen, maar bijvoorbeeld ook voor aquaria en terraria. Ook voor andere producten zoals woonaccessoires is plexiglas een ideaal product. Denk bijvoorbeeld aan naambordjes, fotolijsten en onderzetters maar ook grotere dingen zoals bijzettafels kunnen ermee gemaakt worden. Het is te krijgen in meerdere kleuren in zowel transparant als ondoorzichtig en zelfs spiegelend en in heel veel verschillende diktes vanaf plexiglas 2 mm. Voor ieder wat wils dus.

Twee soorten plexiglas

Wanneer je plexiglas wilt bestellen is het goed om te weten dat er twee verschillende soorten bestaan die op een verschillende manier worden gemaakt en daardoor andere eigenschappen hebben. Namelijk de gegoten en geëxtrudeerde variant. Gegoten plexiglas wordt (de naam zegt het al) gegoten in de juiste dikte en de geëxtrudeerde versie wordt vanuit een dikke plaat gewalst tot de gewenste dikte. Het grote verschil tussen deze twee zit hem in de belastbaarheid en prijs. Gegoten plexiglas is een stuk sterker maar ook duurder. Het hangt van het soort project af welke versie verstandig is om te gebruiken.