Gietvloeren zijn mateloos populair. Vroeger werden ze alleen toegepast in loodsen en fabrieken vanwege hun praktische en slijtvaste eigenschappen, maar tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken als ware woontrend. Dat is niet zo gek, want een gietvloer past perfect bij een modern of industrieel interieur. Ze zijn onderhoudsvriendelijk, geluidsdempend en perfect te combineren met vloerverwarming. Daarnaast zijn ze ook nog eens watervast, dus geschikt voor iedere ruimte in je woning. Ook de keuken of badkamer.
Wat is een gietvloer?
De naam zegt het eigenlijk al. Een gietvloer is een vloer op basis van kunststof die in vloeibare vorm op een ondervloer wordt gegoten en vervolgens uithardt. Hierdoor is de vloer, in tegenstelling tot andere vloeren, compleet naadloos en super strak. Gietvloeren worden in meerdere lagen aangebracht. De samenstelling hiervan verschilt per type vloer maar doorgaans wordt er altijd begonnen met een primer en geëindigd met een toplaag die jouw vloer beschermt tegen krassen en vlekken.
Zelf leggen of laten doen?
De manier van aanbrengen vereist wel de nodige voorbereiding en kennis. Daarom is het niet mogelijk om het zelf te doen en zal je altijd een specialist moeten inschakelen. Gelukkig zijn er veel goede vakmensen te vinden die jou hierbij kunnen helpen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij G-vloeren. Zij kunnen je ook adviseren welke soort vloer het beste aansluit bij jouw woonwensen. Gietvloeren zijn namelijk te krijgen in een aantal verschillende materialen en allemaal hebben ze net andere eigenschappen.
Polyurethaan vloeren
De meest voorkomende vloer in woningen is de polyurethaanvloer. Vaak afgekort als PU-vloer. Dit kunststof materiaal heeft flexibele eigenschappen waardoor het ook uitermate geschikt is voor nieuwbouwwoningen waar de ondervloer nog wat kan doorwerken. PU gietvloeren zijn te krijgen in ontelbare kleuren dus voor ieder interieur is er wel een geschikte vloer te vinden. Een andere soort is de epoxy gietvloer. Epoxy is een kunsthars met net andere eigenschappen dan het bovengenoemde polyurethaan. Net als een PU-vloer is een epoxyvloer ook naadloos en watervast, maar het mist de elastische eigenschap waardoor er eerder scheuren zouden kunnen ontstaan en er meet contactgeluid te horen is. Daarom worden epoxyvloeren minder vaak in woningen toegepast.
Woonbeton
Perfect voor de populaire industriële look is een cementgebonden gietvloer, ook wel woonbeton genoemd. Deze gietvloer bestaat uit een mengsel van kunststof en cement en heeft hierdoor de stoere en rauwe uitstraling van een betonvloer maar wel alle gebruiksgemakken van een gietvloer. Net als de PU-vloer is woonbeton geheel naadloos, slijtvast, onderhoudsarm en watervast. Daarnaast is het ook goed te combineren met vloerverwarming voor heerlijk warme voeten.
Het onderhoud
Zoals we eerder schreven zijn gietvloeren onderhoudsarm. Er wordt geadviseerd om te stofzuigen met een zachte borstel om krasjes te voorkomen en te dweilen met een schoonmaakmiddel speciaal voor gietvloeren. Zeepresten van reguliere schoonmaakmiddelen kunnen namelijk lelijke vlekken of strepen achterlaten op je vloer. Wanneer je jouw vloer op deze manier schoonhoudt zal je er jarenlang plezier van hebben.