De voordelen van een bouwkundige keuring

8 september 2021
WonenCadeaus voor binnen

Yes! Eindelijk is het zover. Na tijden zoeken heb je eindelijk je droomhuis gevonden en het past nog binnen je budget ook. In de huidige huizenmarkt ben je misschien geneigd om direct een bod uit te brengen. Misschien zelfs boven de vraagprijs. De concurrentie is immers groot en het zou zonde zijn als dit huis aan je neus voorbij gaat. Toch is het, zeker bij een wat oudere woning, veel verstandiger om voordat je gaat bieden een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Maar wat is dat nou precies en wat zijn dan de voordelen? Dat zullen we je hier vertellen.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring, bijvoorbeeld een bouwkundige keuring Hilversum, wordt uitgevoerd door een specialist. Deze bekijkt alle bouwkundige aspecten van de woning waar jij verliefd op bent geworden met een professionele onafhankelijke blik. Van de staat van de fundering tot het dak en alles daar tussenin. Na de keuring wordt er een bouwkundig rapport opgesteld. Dit is vaak opgesplitst in vier delen:

1 Directe kosten

In dit onderdeel staan kosten die op zeer korte termijn gemaakt moeten worden om de veiligheid van jou en je medebewoners te garanderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de elektrische bedrading in het huis of eventuele lekkages.

2 Kosten op termijn

Vaak zijn er in huizen bepaalde onderdelen die nu nog wel even meekunnen, maar op termijn wel vervangen of onderhouden dienen te worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er beginnende houtrot is gevonden in je kozijnen. Of de dakgoot begint roestplekken te ontwikkelen.

3 Woningverbetering

Bij dit onderdeel wordt er gekeken naar eventuele verbeterpunten die niet op korte termijn nodig zijn, maar wel het woongenot kunnen verhogen. Zo kan het bijvoorbeeld slim zijn om een dakkapel te plaatsen, of op langere termijn de badkamer te moderniseren. Geen kosten met hoge urgentie, maar wel een voordeel voor de waarde van de woning.

4 Verduurzaming

Sinds een aantal jaar is dit een nieuw onderdeel in het bouwkundig rapport. Hoe duurzaam is de woning en hoe kan je dit verbeteren? Is het bijvoorbeeld een idee om zonnepanelen te laten installeren? En hoe is het gesteld met de isolatie?

Voor welke huizen is het vooral van belang?

Met name bij oudere woningen is het heel verstandig om altijd een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Vaak is er door de jaren heen door voorgaande bewoners wel het één en ander verbeterd en gemoderniseerd, maar de vraag is in hoeverre dit goed en veilig is gebeurd. In veel jaren 30 woningen zijn bijvoorbeeld in de loop van de jaren de spouwmuren geïsoleerd om energiekosten te besparen.  Als dat wat langer geleden is, dan is de kans groot dat dit met purschuim is gebeurd en dat kan op termijn veel vochtproblemen met zich meebrengen. Daar zie je nu wellicht nog niks van in de woning, maar op termijn kan het flink in de kosten gaan lopen. Met een bouwkundig specialist kan je jezelf dus een hoop ellende besparen.  Zo zijn er voor woningen uit ieder decennium aandachtspunten waar goed naar gekeken moet worden.

Kosten bouwkundige keuring

Een huis kopen is duur, zeker in deze tijd waarin er vaak overboden wordt. Dat houdt mensen tegen om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Toch valt de prijs echt reuze mee, vooral als je je realiseert welke kosten je allemaal kan besparen. De kosten worden meestal berekend op basis van het woonoppervlak. Voor een gemiddeld Nederlands huis van 90m2 zal je ongeveer tussen de €300 en €500 kwijt zijn. Dat is toch echt een stuk minder pijnlijk dan een kat in de zak kopen. In iedere gemeente is er wel een bouwkundig specialist te vinden. Neem bijvoorbeeld eens contact op met Schippers Bouwconsult.