Maak je interieur af met mooi meubelbeslag

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als het over je interieur gaat, en toch is het een belangrijke sfeer bepaler: Meubelbeslag. Meubelbeslag is de verzamelnaam voor alles dat je gebruikt om deuren, ramen meubels aan te kleden en te laten functioneren. Van een deurklink tot scharnieren tot handgrepen, dit is allemaal te krijgen in veel verschillende materialen en stijlen. Van modern tot klassiek. Voor ieder wat wils.

Deurbeslag

Een belangrijke subcategorie van meubelbeslag zijn alle onderdelen die op deuren worden gebruikt. Dat noemen we deurbeslag. Je hebt immers heel wat deuren in je huis en die hebben allemaal een klink of knop, scharnieren en soms ook een slot. Met name de binnendeuren vallen op in je interieur en daarom is het van belang dat je goed nadenkt over de kleur, stijl en uitstraling die je kiest voor je deurbeslag. Voor buitendeuren is het daarnaast ook van belang dat je rekening houdt met de veiligheid. Je wil natuurlijk niet dat ongewenste gasten zomaar je huis inkomen. Een goed slot is daarom van belang en ook een goede sluiting. Voor openslaande tuindeuren en schuifpuien zijn espagnoletten erg populair. Met deze sluiting vergrendel je in één beweging je deur of raam. Ook espagnoletten zijn te krijgen in verschillende kleuren, stijlen en uitvoeringen dus er is altijd wel iets dat past bij jouw interieur.

Meubelgrepen

Handgrepen en knoppen op lades en deuren van je kastjes zijn ook erg bepalend voor de uitstraling. Ook kan je met een paar nieuwe grepen of knoppen je kast een heel andere uitstraling geven. Vervang bijvoorbeeld saaie houten knoppen voor stoere leren handgrepen. Dat past perfect in een industrieel interieur. Hou je meer van een klassieke uitstraling? Dan kan je kiezen voor mooie messing knopjes. Ook leuk: Heb je een klein budget? Ga dan eens kijken bij je locale kringloopwinkel. Daar vind je vaak voor weinig geld allerlei soorten kastjes die je met een likje verf en een paar nieuwe knoppen of grepen helemaal naar jouw smaak kan omtoveren.

Vergeet je keuken niet

De keuken is bij veel mensen een belangrijke plek in het huis en het is daarom wil je natuurlijk ook wel dat hij helemaal naar jouw smaak is. Tegenwoordig zijn strakke minimalistische keukens erg populair en daarbij horen onzichtbare keukengrepen. Deze worden zo op je kastjes en lades gemonteerd dat er vanaf de voorkant helemaal niks van te zien is. Bij een landelijke keuken wil je juist wel dat de handrepen of deurknopjes te zien zijn. Kies in dat geval voor een mooi natuurlijk materiaal zoals hout.
Woon je in een huurwoning waar een verouderde keuken inzit? Dan ga je meestal niet op eigen kosten de keuken helemaal naar wens vervangen. Maar met wat meubelbeslag dat bij jouw smaak en interieur past kan je de keuken toch voor een schappelijke prijs een mooie opfrisbeurt geven.