De voordelen van led verlichting

27 augustus 2021
WonenCadeaus voor binnen

De juiste verlichting in je woning is minstens zo belangrijk als de meubels en accessoires die je hebt staan. Verlichting is namelijk niet alleen functioneel, maar ook heel erg sfeerbepalend. Zo is het bijvoorbeeld een stuk gezelliger om ’s avonds, wanneer het buiten donker is, binnen een aantal kleinere lampen aan te hebben met warm licht dan één grote felle lamp. Led is een Engelse afkorting die staat voor ‘light emitting diode’. Een led is een onderdeel dat licht afgeeft wanneer er stroom doorheen gaat. Tot een aantal jaar geleden stond led verlichting niet bepaald bekend de gezellige uitstraling. Het licht was erg fel en een beetje blauw/wit. Daar is inmiddels gelukkig verandering in gekomen. Tegenwoordig zijn er led lampen te krijgen in alle soorten en maten. Daarnaast zitten er veel voordelen aan het gebruik van led verlichting.

Beter voor je portemonnee

Een belangrijke reden voor het kiezen voor led lampen is de duurzaamheid. Ondanks het feit dat een led lamp een stuk duurder is in de aanschaf dan bijvoorbeeld een ouderwetse gloeilamp zal je toch financieel voordeel hebben. Een verbruikt namelijk tot wel 95% minder energie om hetzelfde licht te produceren. Een heel groot verschil in energiekosten dus. Daarnaast hebben ze ook nog eens een veel langere levensduur. Uiteindelijk ga je dat dus zeker wel terugzien in je portemonnee.

Alle soorten en maten

Led lampen zijn inmiddels in alle soorten en maten te krijgen in een grote verscheidenheid aan kleuren en lichtsterktes. Voor iedere lichtbron in huis is dus wel een geschikte led lamp te vinden. Niet alleen de bekende peertjes, maar ook multifunctionele led strips. Lideka led strips zijn op alle gewenste plekken in jouw huis te bevestigen. Denk bijvoorbeeld aan achter je tv, in een kast of in je keuken. De RGB led-strips kunnen ook nog eens alle kleuren van de regenboog aannemen voor een extra tof effect.

Veiligheid

Ook een zeer belangrijk kenmerk van led lampen is dat ze een stuk veiliger zijn dan andere soorten. Zo worden gloeilampen en halogeenlampen heel erg warm. Zelfs als ze maar even aanstaan. Dit kan door bijvoorbeeld stof erg brandgevaarlijk zijn. Led lampen worden een stuk minder warm en zijn daarom dus veiliger. Ook zitten er in led lampen geen schadelijke gassen zoals bijvoorbeeld in spaarlampen (die om deze reden allen bij het chemisch afval mogen worden weggegooid)  ook een groot pluspunt.

Bron: Lideka